Du läser en arkiverad utgåva det senaste nyhetsbrevet från Boktugg. Prenumerera gratis för att få det 5-minuters nyhetsbrev som hjälper 8 000+ bokälskare att hänga med.

🔥 Nyhetsbluffar (Nyhetsbrev #419)

Nyhetsbluff. De senaste dagarna har jag funderat över bluffare och informationsöverflöd. Det cirkulerar många mejl från bedragare just nu, och i vissa fall förvillande lika originalet. En bekant fick ett som uppgavs komma från Loopia och förklarade att hens domän hade stängts av på grund av en obetald faktura. Jag tittade på mejlet och konstaterade att det var väldigt likt Loopia, men formuleringen var märklig och framför allt var avsändaren en obskyr domän. Bluff.

Ett annat mejl vill påpeka för oss på redaktionen att vår Netflix-prenumeration inte gick att förnya. Inte så konstigt när vi inte har någon.

Ett betydligt lurigare uppgavs komma från SEB och uppmanade mig att verifirera telefonnumret. Samma sak där, avsändaren var en helt annan domän. Men mejlet såg faktiskt ut som att det hade kunnat komma från banken. En avslöjande ledtråd var dock att mejlet gick till en epostadress som aldrig används på banken.

Journalistiska klickbeten

Men så finns det en annan sorts bluffar som journalister står för. Det vi kallar för klickbetesrubriker. Vi är inte oskyldiga på Boktugg, men försöker verkligen undvika dem och exempelvis skriva om TT-rubriker som är klickbete.

Det finns dock två nivåer på det där med klickbete. Här på Boktugg så vet vi att besökaren är intresserad av ämnet, det allra mesta är trots allt rimligt relevant för läsarna. På en allmän nyhetssajt är det värre. Där publiceras mängder av artiklar som alltför ofta är irrelevanta och med en bra rubrik hade de sluppit slösa med läsarens tid.

Vi kan ta ett exempel från nu i morse, på min lokala tidning Helsingborgs Dagblad. Tre rubriker.

Från HD.se

Så är någon av dessa relevant för mig? Den som ska ut och flyga kan tro att den första är det. Klickar du vidare så kan du i bildtexten och längre ner i artikeln se att det gäller USA. Ganska irrelevant med andra ord.

Nästa artikel kan skrämma upp oss – vilket bolag gäller det? En erfaren klickbetesgenomskådare ser att det står ”ekonomi” och tänker att hade det gällt Sverige hade det stått just Sverige. Och mycket riktigt handlar det om T-Mobile. Men, om du inte är betalande prenumerant så framgår det inte att även denna nyhet handlar om USA. Varken i ingress eller bildtext. Med andra ord försöker man skrämma läsaren till att låsa upp betalväggen.

Den tredje artikeln då? Ja, den handlar i alla fall om Sverige. Och återigen, klickbetesgenomskådaren kan dra slutsatsen att det inte handlar om Helsingborg eller ens Skåne. Klickar man in på artikeln får man veta att det handlar om ”En lägenhet har beskjutits i Farsta i södra Stockholm”.

Det här var bara tre exempel. I en rad.

Pojken och nyheten

Men detta pågår under hela dygnet. Sju dagar i veckan. Det finns en berättelse om det här. Pojken och vargen, en fabel som tillskrivs Aisopos. Någon kan invända att de här rubrikerna beskriver sanningen och det är en vettig invändning. Och klickbetesrubriker kan leda till två saker:

  • Att läsaren blir luttrad och till sist struntar i att klicka på en rubrik om ”stort dataintrång – miljoner lösenord läckta” när det slutligen faktiskt berör hen. Och därmed missar en relevant nyhet.
  • Att läsaren påverkas emotionellt av en nyhet som egentligen inte är relevant. Som en trafikolycka på andra sidan jordklotet. Vilket är hemskt, men det dör 3700 människor varje dag i trafikolyckor (WHO).

Sidvisningar (och tillhörande annonsvisningar) är förstås viktigt för medier. Även för Boktugg. Men inte till vilket pris som helst.

Som nybliven journalist för över trettio år sedan fick jag lära mig att det viktigaste skulle finnas med i ingressen och att en text skulle kunna kortas bakifrån (minst viktigt och fördjupning längre nere i artikeln). Skälet var naturligtvis utrymmesbrist och att texter ströks ner i längd när de monterades på sidan. På en digital sajt finns inte utrymmesbrist, däremot brist på intresse. Alltså är det en ganska bra princip även idag. Även om vi ska balansera det med att locka läsaren kvar på sajten …

(Boktips: Skippa Nyheterna : varför jag slutade läsa nyheter och varför du också borde göra det av Tobias Wahlqvist)

Veckans klickbeten från oss

Efter det ska jag gå över till att pitcha veckans artiklar på Boktugg. Snacka om dubbelmoral? Men jag tycker vi haft en del läsvärda stories trots mindre spektakulära rubriker.

Som hur Lättläst-priset lyfter fram värdet av lättlästa böcker. Det finns ju de som ser ner på lättläst och anser att ”ungarna ska bita ihop och kämpa sig igenom litterära klassiker i originalutgåva. Sluta dalta med dyslektiker och folk som inte orkar skaffa glasögon.”

Jag utgår ifrån att dessa personer även anser att skidlektioner bör ske i svart pist och att man i hemkunskapen bör laga sashimi med fugu. Utifrån devisen att lite svinn får man räkna med eller det gäller att skilja agnarna från vetet.

Vi andra ser med respekt på förmågan hos författare som kan skriva lättläst.

Vi behöver höja läsförmågan i Sverige. För båda barn och vuxna. Därför var det kul att se effekten som Den stora läsutmaningen haft. Fjärdeklassarna som deltog läste 70 procent mer under höstterminen. Hoppas att skolpolitiker iaktar och funderar över om morot kan vara bättre än piska.

Många lyssnar på böcker. I veckan skrev vi om att Boksy lanserar lågpris-abonnemang för ljudböcker.

Just det, vår nyhet om att Prins Harrys nya bok inte blir ljudbok på svenska och att även eboken stoppas från prenumerationstjänster kom inte med i förra veckans nyhetsbrev (som kom ut dagen innan nyheten publicerades) men plockades upp av medier runtom i Sverige.

Ha en bra helg!

/Sölve & vännerna på Boktugg

PS. Vi bygger återigen om på sajtens startsida och ber om överseende med att det återigen blir förändringar. Målet är som vanligt en kombination av att det ska vara smidigt för oss på redaktionen och att det ska vara enkelt att hitta för er läsare. DS

Sponsorer

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och därmed gör det möjligt för oss att driva den här sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Sponsorer

Ett stort tack även till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engångsbelopp med kort. Vi listar inte era namn här, men det betyder mycket för oss.


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu på Bokus: Januari är rätt tid för nystart. Hälsoböcker till superpriser. Kampanjpriserna gäller t.o.m. 29 januari 2023.

Just nu på Adlibris: Hälso- & träningsböcker – Upp till 50% rabatt (gäller t.o.m. 31/1 eller så långt lagret räcker).

Just nu på Akademibokhandeln: Hitta din kalender för 2023.

Just nu på Book Outlet: Bra priser på böcker året runt! Thrillers och deckare från 80 kr och Billiga barnböcker från 37 kr.


ANALYSBREVET. Är det lönsamt med boksigneringar och i så fall för vem? Vi tittar närmare på fenomenet signeringar i bokhandel och räknar lite mer på ekonomin bakom det hela. LÄS: Kalkylen bakom en signering i bokhandel.

Du har väl inte missat vårt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per månad och djupdyker i ett ämne eller en trend. Nedan några av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration så får du alltid senaste utgåvan direkt i inboxen – och dessutom tillgång till hela arkivet. Några av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

🌐 Wikidesign. Världens största uppslagsverk, Wikipedia med 58 miljoner artiklar på 300 språk, har fått ett nytt utseende. Det gäller desktopversionen där navigering inne i en artikel ska bli enklare liksom att växla mellan språk. Dessutom begränsas radlängden för bättre läsbarhet. Det är första ansiktslyftningen på tio år för Wikipedia som funnits sedan 15 januari 2001.

🎙️ Podcasts. Populärkultur-podden Fint, Fult och Pengar med entreprenören Isabella Löwengrip samt författaren, radio- och medieprofilen Anna Björklund (podden Della Q och boken Kvinnomanualen) har premiär den 2 februari. Det är en av åtta nya poddar som Acast signat, skriver de i ett pressmeddelande. Succépodden Nessvold & Skäringer flyttar till Acast. Hampus Nessvold har skrivit Ta det som en man och Säg att du älskar mig medan Mia Skäringers Maria : en kvinnlig komikers dagbok blev en bästsäljare.

📘📒 Ukrainaböcker. Ikväll är det dubbel release i Gamla Stans bokhandel för förlaget Bite the Bullet Press. Förlagschefen Lisa Bjurwald släpper dels sin egen bok Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig och dels den översatta Helvetet på Paradisgatan av Stanislav Asejev.

😼 Kattfajt. Warriors 3 : Soluppgång av (författarkollektivet) Erin Hunter är här. Det är sjätte och sista boken i tredje sviten i serien. Är det slut nu? Nej, fortsättning följer i fjärde sviten: Stjärnornas budskap del 1: Den fjärde lärlingen. Dessutom kommer i mars första boken i en ny serie av Hunter-gänget: Bamboo Kingdom 1. Flodfödda. Istället för krigarkatter är det denna gång pandor i huvudrollerna.

📦 Amazingconversion. Har du sett att Amazon.se har lockpriser på vissa böcker? Förträdesvis första boken i en serie. De säljs med så litet påslag på fpriset att det knappast är lönsamt. Kunden lockas med gratis frakt om hen lägger några varor till i korgen – och blir Primemedlem (30 dagar gratis). Förutom att Amazon därefter får intäkt i form av medlemsavgiften (59 kr/mån) så visar siffror att en Prime-medlem som går in på sajten handlar 74 % av gångerna, jämfört med 13 % för en icke-medlem, skriver Digital Commerce 360. Vilket redan det är högt över andra ehandlares konverteringsgrad (3-6 %). Siffrorna gäller USA och kanske inte går att översätta rakt av, ungefär som produktbeskrivningarna på Amazon.
Amazon lockar Prime-medlemmar med Prime Video där man kan se efterlängtade uppföljare till Sagan om Ringen och En prins i New York.

🖼️ Dålig stämning. Många har imponerats av kvaliteten i AI-verktygen för bildgenerering. Både Stable Diffusion och Midjourney används för bokomslag och i vissa fall hela böcker. Men nu har Getty Images meddelat att de stämmer Stability AI för att de använt Gettys bildbanker för att träna sin AI-motor – utan tillstånd och ersättning för nyttjandet, skriver The Verge. Experter menar att Getty är ute efter att få betalt och kunna licensiera ut sina bilder till AI-träning.
Tre illustratörer stämmer samtidigt Stable Diffusion, Midjourney och DeviantArt för att de använt fem miljarder bilder från internet utan tillstånd från miljontals upphovsmän, rapporterar The Verge i en annan artikel. Det rättsliga läget kring AI-genererade bilder är helt klart oklart.

📚 Pocketpension. Torbjörn Elbe har varit på Pocketshop sedan 1992. Försäljningschefen har dock inte jobbat heltid de senaste åren och nu lämnar han. Det är dock inte Adlibris köp av Pocketshop som är anledningen.
– En väldigt stor anledning till att jag slutar är att jag själv skriver på en bok. Den ska komma ut på Kaunitz-Olsson framöver och är en migrantberättelse från slutet av 1800-talet. Just nu känns det otroligt roligt att få mer tid till det, säger Torbjörn Elbe till Svensk Bokhandel.
Det blir dock inte hans första bok, han har tidigare skrivit fackboken Lönsam affär : framgångsfaktorer för butik (2019).

👑 Harryfeber. Inte oväntat var Prins Harrys bok Spare (Den andre) överlägsen etta på UK Top 50 senaste veckan med 467 183 sålda tryckta böcker, skriver The Bookseller. Totalt har britterna köpt över 750 000 exemplar inräknat ljud- och eböcker. Förlaget Transworld har nu både den snabbast säljande fackboken och den snabbast säljande vuxenromanen genom tiderna. Det sistnämnda rekordet sattes av Dan Brown med The Lost Symbol.

🎧 Ljudbokspriskrig. Bookbeat visade vägen med sitt 20-timmarsabonnemang för 99 kr. Storytel sänkte priset till 169 kr och införde tak på 100 kr, samtidigt som Unlimited blev dyrare. En av nyare och mindre ljudboksaktörerna är Boksy som ägs av Stabenfeldt. Nu erbjuder Boksy 12 timmars ljudbokslyssning för 49 kr/månad. ”Sveriges billigaste bokapp” är budskapet där nya användare får prova för 9 kr/mån. Målgruppen är barnfamiljer och givetvis går det att uppgradera till 24, 48 eller 100 timmar i månaden samt addera ytterligare profiler till kontot för 10 kr/st.

🥳 ExPMbiografi. Förre brittiska premiärministern Boris Johnson ska skriva sina memoarer och det blir HarperCollins som ger ut dem, skriver The Bookseller. Förlagsjätten har köpt världsrättigheterna och boken ska ges ut samtidigt i USA. Inget utgivningsdatum är satt. Johnson behöver ingen spökskrivare eftersom han är författare till ett dussin böcker som sålts i totalt över 600 000 exemplar. Bästsäljare är hans Winston Churchillbiografi The Churchill Factor. Frågan är om han nu även ska skriva klart sin bok om Shakespeare, ett projekt som pausades när han blev premiärminister 2019. Det har redan kommit flera böcker av andra författare om Johnsons tid som PM: The Fall of Boris Johnson av Sebastian Payne och Boris Johnson – The Rise and Fall of a Troublemaker at Number 10 av Andrew Gimson.

🎪 Bokhelgsanmälan. Nu har Stockholms bokhelg 2023 öppnat upp för anmälningar från medverkande. Arrangörerna Thomas Olsson och Martin Kaunitz räknar med att mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner välkomnar besökare i egna eller lånade lokaler helgen 11-14 maj.
Som tidigare blir det även scener på flera håll (Stadsmuseet, Stortorgsscenen, Mornington, Stadsbiblioteken, kyrkoförsamlingarna med flera).
En nyhet för i år är att invigningsminglet kommer att arrangeras ihop med Svensk Bokhandel och äga rum på Södra teatern i direkt anslutning till Branschdagen.

Textannonser

NOFF är branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. Gå med idag och få tillgång till webinarier, utbildningar och förmånliga rabatter på förlagsrelaterade tjänster. Bli medlem idag!

Och så ytterligare lite rubriker

Marie Lundquist ny ledamot av Samfundet De Nio. Poeten och översättaren Marie Lundquist har valts till ny ledamot av Samfundet De Nio där hon efterträder Kerstin Ekman på stol 4.

Åsne Seierstad skriver om sveket. Medan kvinnorna tvingades ut ur skolorna av talibanerna vände världen ryggen åt Afghanistan. I en ny bok berättar Åsne Seierstad om extremismen, våldet och flickornas krossade frihetsdrömmar – med afghanernas ögon.

Klass 4A vann Den stora läsutmaningen. Totalt läste Sveriges fjärdeklassare nästan 700 000 timmar under höstterminen. Av dem stod klass 4A i Hallenskolan i Mölndal för 2220 lästimmar och vinner därmed Den stora läsutmaningen. Första pris: en klassresa till Astrid Lindgrens värld.

Nominerade till Årets bok om svensk historia. En bok kan skildra en utvald dag eller täcka in flera tusen år. Åtta böcker är nominerade till Årets bok om svensk historia 2022.

Lättläst-priset. Det finns en efterfrågan på lättlästa böcker, men ändå saknas ofta genren i litterära diskussioner. Ett av syftena med Lättläst-priset är att skapa uppmärksamhet, och nu är det dags att nominera till årets pris.

Museum krymper Hedin-utställning. Etnografiska museet i Stockholm tar bort delar av sin basutställning om upptäcksresanden och akademiledamoten Sven Hedin. Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populärhistorikern Tommy Lundmark.

Deckarfestival i Nora 22-23 april 2023. Sveriges första deckardrottning Maria Lang uppmärksammas av Svenska Deckarakademin och Nora kommun i en unik Deckarfestival helgen 22-23 april 2023.

SVT fortsätter med högläsning. Efter högläsningen av Gösta Berlings saga live från Västanå teater i Värmland under trettonhelgen planerar SVT att fortsätta med konceptet, skriver man i ett pressmeddelande.

Dragsagostund. Sagostunden Drag Story Hour har mötts av hot och hat – men också starkt engagemang och värme. Enligt SVT är publiktrycket hårt på biblioteken i Malmö och Trelleborg.

Jane Bark är död. Illustratören Jane Bark har avlidit, skriver Dagens Nyheter.

Martin vann serietävling. Nästa svenska serietecknarstjärna heter Martin Nihlén. Hann vann Egmont Comics Contest, med serien ”Fylgjor”. Förstapriset på 50 00 kronor går till den 42-årige kreatören från Bräkne-Hoby i Blekinge som har god chans att få sin tecknade serie publicerad i bokformat.

Ny Sbi-ordförande. Regeringen har utsett Christer Nylander till ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet (Sbi) från och med 1 januari 2023 till och med 31 december 2025.

Svenska flyktingläger. Om kor, krig och livskraft handlar Rosa Liksoms Älven. Som nykläckt författare skildrade hon Moskva. 30 år senare återvänder hon till hemtrakterna i finska Tornedalen, till alla dem som flydde kriget och gick till Sverige tillsammans med sina djur.

Prins Harry som ljudbok. I veckan släpptes Prins Harrys omtalade biografi Den andre på svenska som pappersbok och ebok. Men det sistnämnda endast som download. Boken kommer inte att finnas hos Bookbeat, Nextory eller Storytel. Och inte alls som ljudbok.

Drömmen om odödlighet. Hur länge kan en människa leva och går det att få ett evigt liv? I boken Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten utforskar författaren och journalisten Peter Ottsjö just det.

Osäker på om du missat några nyheter? Här är de 100 senaste på sajten …

Debutanter. Du missar väl inte alla nya debutantporträtt? Och är du författare som nyligen debuterat eller ska göra det så se till att skicka in. Vi har inte ens krav på att du måste köpa en annons för att bli publicerad.


Vi påminner vi om Boktuggs annonsmeny som nu är uppdaterad med höstens priser och även innehåller ett par nya spännande annonsalternativ. Vad sägs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i ständig utveckling. Om du gillar det vi gör så får du gärna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera på Analysbrevet. Ytterligare ett sätt att stötta oss är att använda vår sökmotor för böcker och klicka dig vidare på köplänkarna så får vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gärna emot nyhetstips eller förslag på förbättringar på tips@boktugg.se

Få den 5-minuters sammanfattning du faktiskt läser - direkt till din inbox

Trender, böcker och nyheter på 5 minuter eller mindre