De 100 senaste nyheterna
Hegas förlag möter skolministern – kräver bemannade skolbibliotek
Just nu har skolminister Lotta Edholm ett guldläge vad gäller frågan om bemannade skolbibliotek. Det menar Hegas förlag som på måndagen uppvaktar ministern med ett brev signerat av 1 613 personer.
Topplistor: Böckerna som drog in mest pengar under Q4-2022
Den mest lönsamma boken under fjärde kvartalet 2022 – inklusive julhandeln? Spindeln av Lars Kepler sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q3-2022. En viss Nobelpristagare har tre titlar på topp 20.
De kan få Borås Tidnings debutantpris 2023
Sorin Masifi, Linnéa Sjödin, Kristoffer Appelvik Lax, Mimmi Jensen Gellerhed och Mikael Yvesand – alla har de chans att tilldelas Borås Tidnings debutantpris 2023.
Elin Lyth släpper album med tonsatta Kristina Lugn-dikter
🎤 Diktsång. Sångerskan Elin Lyth släpper idag albumet Galopp galopp – Elin Lyth sjunger Kristina Lugn, som bygger på 14 dikter signerade den bortgångne poeten. Kristina Lugn (1948-2020) var en av våra mest lästa poeter. I höstas kom den postuma diktsamlingen Inte alls dåligt,
Romanus & Selling tar över det feministiska priset Årets Selma
När priset Årets Selma delas ut för sjätte gången till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten är det bokförlaget Romanus & Selling som är avsändare.
SPONSRAT INLÄGG
Susanne Törnqvist vet hur kosten påverkar både kropp och själ
Med boken Stressmaten – kostförståelse för mindre stress vill författaren och kostcoachen Susanne Törnqvist ge läsaren just det – en förståelse för hur kosten påverkar vår hälsa och hur man kan använda maten för att undvika stresspåslag.
Konkurrensverket utreder Storytel efter anmälan från Nextory
Nextory har anmält Storytel till Konkurrensverket missbruk av dominerande ställning – och anklagelserna utreds nu av myndigheten, skriver Di Digital.
Bokfabriken rekryterar Johanna Rydergren som ny förläggare
Bokfabriken rekryterar ytterligare en stark förläggare; Johanna Rydergren. Hon kommer närmast från WAPI men har tidigare jobbat på HarperCollins och Bonnierförlagen.
Storytel Awards 2023 – nu kan du rösta på 188 nominerade titlar
🏆 Ljudbokspris. Som du sett i ditt flöde på Facebook öppnade idag omröstningen till Storytel Awards. Svenska folket får vara med och utse 2022 års bästa ljudböcker. Omröstningen äger rum på awards.storytel.com, där samtliga nominerade titlar finns – totalt 188 ljudböcker fördelade på kategorierna Roman: 36, Spänning: 40,
Ted Stridh debuterar med en vardagsnära bok om att utmana sina rädslor
Jag heter Ted Stridh, bor i Gävle och debuterar i januari 2023 med barnboken En hissnande resa. Jag har, i likhet med många andra författare, alltid gillat att skriva. Redan som barn ville jag bli journalist och som vuxen har jag arbetat med journalistik och kommunikation i olika former.
Niklas Hallin debuterar med en bok om monster, människor och filosofi från gravkammaren
Jag började utveckla datorspel tidigt i mitt liv. Spelutveckling sammanför det konstnärliga med det systematiska, och nu utvecklar jag hela spel helt själv. Jag är enstörig men inte misantropisk.
Jag släppte Yono and the Celestial Elephants 2017, och nu i år, 2023, är det dags för mitt nästa stora spelsläpp: Molly Medusa.
SPONSRAT INLÄGG
Annika Björkhem påminner om det magiska i människorna
Annika Björkhems debutroman Latenta höjder är ett relationsdrama om motivationsboendet Höjden, en arbetsplats där professionaliteten kastats överbord.
Elin Benthin debuterar med en upptäcktsfärd i skogens vackra värld
Jag har egentligen aldrig haft en dröm om att bli författare, däremot konstnär. Och när jag en gång i mörkaste januari satt och utforskade en ny sida av mitt måleri insåg jag att jag kanske skulle kunna nå ut med denna nya typ av illustrationer genom en barnbok. Fokuset för mitt måleri ligger i att väcka inspiration,
Bonnierförlagen lanserar B-formatet i Sverige
📗 B-format. Den svenska bokmarknaden kommer att få ett ”nytt” format när Bonnierförlagen skrotar storpocket (135×210 mm) till förmån för det B-formatet (som här satts till 128×190 mm), rapporterar Förlagspodden idag. Att jämföra med den lilla standardpocketen som kallas A-format (110×178 mm). Internationellt har man talat om paperback (vars brittiska B-format är 129 x 198 mm) men många paperbacks som exempelvis It Ends With Us har formatet 153 x 234 mm.
AI och ChatGPT – språkrobotarna som ger en ny digital framtid
Den digitala uppstickaren ChatGPT håller på att förändra en av internets grundpelare. Samtidigt försöker en svensk idé (GPT SW3) rida på framgångsvågen. Men är allmänheten redo för ett nytt nät?
– Nu måste vi ställa om, säger en expert på området.
Torterad författare kritisk mot bistånd
Den ugandiske författaren Kakwenza Rukirabashaija uppmanar demokratiska länder som Sverige att avbryta förbindelserna med den ”diktatoriska regeringen” i Uganda, uppger SVT Nyheter. Rukirabashaija, som nu lever i exil i Tyskland, fängslades och torterades i Uganda efter att ha skrivit satiriska romaner och regimkritiska inlägg på Twitter.
Prins Harry passerar 3,2 miljoner sålda böcker över hela världen
👑 PrinsUppdatering. Prins Harrys bok Spare (Den andre) har nu sålt 3,2 miljoner exemplar globalt första veckan och har slagit flera försäljningsrekord (flest exemplar på snabbast tid). Den har blev etta på topplistorna i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Brasilien, Chile, Colombia, Danmark,
SPONSRAT INLÄGG
Hans dey Barden släpper andra delen i trilogin om Jack Fontana
Nu är den andra delen i Hans dey Bardens trilogi om Jack Fontana utgiven. I romanen En kvinnas hämnd dras Jack djupare in i det glamorösa men farliga jetsetlivet där makt och pengar står på spel.
Peter Englund reser till Ukraina
Akademiledamoten och författaren Peter Englund är på väg till Ukraina. Tillsammans med fotografen Paul Hansen ska han göra en elva dagar lång resa i landet, skriver Dagens Nyheter.
Resan går till de krigsdrabbade områdena med förhoppning att skildra ”soldaternas tankar och liv”. Från Lviv i väster hoppas de kunna ta sig till Cherson i de södra delarna av landet.
Ångestdrivet skrivande och mörk fantasi bakom Mikaela Bleys böcker
I nyss släppta boken Systern leker Mikaela Bley med fördomar om hedersrelaterade brott. Boken är den svåraste hon hittills skrivit, inte enbart beroende på den täta och sammanflätade historien. Missa inte hennes tips om starka kvinnliga författare.
Sofia Helin klar för roll i ”Alex Rider” – baserad på bokserien
Spionserien ”Alex Rider” har fått klartecken för en tredje säsong och i rollistan finns svenska Sofia Helin. Författaren Anthony Horowitz romanfigur Alex Rider har kallats för en ung James Bond och bokserien har sålt mer än 20 miljoner exemplar världen över.
Ann-Helén Laestadius om nya boken och Netflix: Jag söker upprättelse
Förra boken ”Stöld” blev en läsarsuccé och är på väg att bli Netflix-film. Nu ger Ann-Helén Laestadius ut uppföljaren Straff som handlar om hur samiska barn skiljdes från sina familjer för att gå på nomadskolor.Det är ett trauma som har följt med i generationer, säger hon.
Wikipedia byter design efter tio år
🌐 Wikidesign. Världens största uppslagsverk, Wikipedia med 58 miljoner artiklar på 300 språk, har fått ett nytt utseende. Det gäller desktopversionen där navigering inne i en artikel ska bli enklare liksom att växla mellan språk. Dessutom begränsas radlängden för bättre läsbarhet. Det är första ansiktslyftningen på tio år för Wikipedia som funnits sedan 15 januari 2001.
SPONSRAT INLÄGG
Facebook kräver tillåtelse för förhandsvisning av bilder från din sajt
Har du märkt att Facebook inte längre förhandsvisar bilder från din blogg eller nyhetssajt? För att de åter ska synas måste du fylla i ett formulär. Tacka Tidningsutgivarna och mediejättarna.
Angelica Jackson-Skarenstedt debuterar med en storslagen roman om livslång kärlek, svek och att våga möta livet
Det började med en pinne med en ekollonhatt. Han fick namnet Putte Persson. Jag gick i första klass och vår lärarinna gav oss uppgiften att skriva berättelser om Putte. Jag har alltid tyckt om det kreativa, men det var här som jag föll för skrivandet. Först förstod jag inte att jag kunde bli författare.
Flera författare gör podcasts på Acasts plattform
🎙️ Podcasts. Populärkultur-podden Fint, Fult och Pengar med entreprenören Isabella Löwengrip samt författaren, radio- och medieprofilen Anna Björklund (podden Della Q och boken Kvinnomanualen) har premiär den 2 februari. Det är en av åtta nya poddar som Acast signat, skriver de i ett pressmeddelande.
Dubbelt boksläpp för böcker om Ukraina på Bite the Bullet Press
📘📒 Ukrainaböcker. Ikväll är det dubbel release i Gamla Stans bokhandel för förlaget Bite the Bullet Press. Förlagschefen Lisa Bjurwald släpper dels sin egen bok Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig och dels den översatta Helvetet på Paradisgatan av Stanislav Asejev.
🔥 Nyhetsbluffar (Nyhetsbrev #419)
Nyhetsbluff. De senaste dagarna har jag funderat över bluffare och informationsöverflöd. Det cirkulerar många mejl från bedragare just nu, och i vissa fall förvillande lika originalet. En bekant fick ett som uppgavs komma från Loopia och förklarade att hens domän hade stängts av på grund av en obetald faktura. Jag tittade på mejlet och konstaterade att det var väldigt likt Loopia,
Sofia Saxell debuterar med en barnbok om att få ett syskon och hantera förändringar
När jag var liten ville jag bli lärare, veterinär eller författare. Författare kändes ju ganska enkelt, tyckte jag, eftersom jag kunde börja direkt utan att behöva gå färdigt skolan först. När jag köpte en skrivmaskin som nioåring satte jag planerna i verket, men det visade sig sedermera vara allt annat än lätt,
Marie Lundquist ny ledamot av Samfundet De Nio
Poeten och översättaren Marie Lundquist har valts till ny ledamot av Samfundet De Nio där hon efterträder Kerstin Ekman på stol 4.
Åsne Seierstad skriver om sveket mot de afghanska flickorna i ny bok
Medan kvinnorna tvingades ut ur skolorna av talibanerna vände världen ryggen åt Afghanistan. I en ny bok berättar Åsne Seierstad om extremismen, våldet och flickornas krossade frihetsdrömmar – med afghanernas ögon.
Klass 4A i Hallenskolan läste mest – vann Den stora läsutmaningen
Totalt läste Sveriges fjärdeklassare nästan 700 000 timmar under höstterminen. Av dem stod klass 4A i Hallenskolan i Mölndal för 2220 lästimmar och vinner därmed Den stora läsutmaningen. Första pris: en klassresa till Astrid Lindgrens värld.
Här är de nominerade till Årets bok om svensk historia 2022
En bok kan skildra en utvald dag eller täcka in flera tusen år. Åtta böcker är nominerade till Årets bok om svensk historia 2022.
Lättläst-priset ger en ofta förbisedd genre mer plats i rampljuset
Det finns en efterfrågan på lättlästa böcker, men ändå saknas ofta genren i litterära diskussioner. Ett av syftena med Lättläst-priset är att skapa uppmärksamhet, och nu är det dags att nominera till årets pris.
Museum tar bort delar av Hedin-utställning efter uppgifter i ny bok
Etnografiska museet i Stockholm tar bort delar av sin basutställning om upptäcksresanden och akademiledamoten Sven Hedin. Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populärhistorikern Tommy Lundmark.
Sjätte delen i tredje Warriors-serien om kattklanerna
😼 Kattfajt. Warriors 3 : Soluppgång av (författarkollektivet) Erin Hunter är här. Det är sjätte och sista boken i tredje sviten i serien. Är det slut nu? Nej, fortsättning följer i fjärde sviten: Stjärnornas budskap del 1: Den fjärde lärlingen. Dessutom kommer i mars första boken i en ny serie av Hunter-gänget: Bamboo Kingdom 1.
Amazon säljer böcker för att locka Prime-kunder
📦 Amazingconversion. Har du sett att Amazon.se har lockpriser på vissa böcker? Förträdesvis första boken i en serie. De säljs med så litet påslag på fpriset att det knappast är lönsamt. Kunden lockas med gratis frakt om hen lägger några varor till i korgen – och blir Primemedlem (30 dagar gratis).
Deckarfestival i Nora med Maria Lang-tema 22-23 april 2023
Sveriges första deckardrottning Maria Lang uppmärksammas av Svenska Deckarakademin och Nora kommun i en unik Deckarfestival helgen 22-23 april 2023.
Stämningar mot AI-verktygen Stable Diffusion och Midjourney
🖼️ Dålig stämning. Många har imponerats av kvaliteten i AI-verktygen för bildgenerering. Både Stable Diffusion och Midjourney används för bokomslag och i vissa fall hela böcker. Men nu har Getty Images meddelat att de stämmer Stability AI för att de använt Gettys bildbanker för att träna sin AI-motor – utan tillstånd och ersättning för nyttjandet,
Torbjörn Elbe går från Pocketshop till författare
📚 Pocketpension. Torbjörn Elbe har varit på Pocketshop sedan 1992. Försäljningschefen har dock inte jobbat heltid de senaste åren och nu lämnar han. Det är dock inte Adlibris köp av Pocketshop som är anledningen.
– En väldigt stor anledning till att jag slutar är att jag själv skriver på en bok.
Prins Harrys Den Andre överlägsen etta
👑 Harryfeber. Inte oväntat var Prins Harrys bok Spare (Den andre) överlägsen etta på UK Top 50 senaste veckan med 467 183 sålda tryckta böcker, skriver The Bookseller. Totalt har britterna köpt över 750 000 exemplar inräknat ljud- och eböcker.
SVT fortsätter med högläsning efter Selma-succé
Efter högläsningen av Gösta Berlings saga live från Västanå teater i Värmland under trettonhelgen planerar SVT att fortsätta med konceptet, skriver man i ett pressmeddelande.
Stort publiktryck på dragsagostund
Sagostunden Drag Story Hour har mötts av hot och hat – men också starkt engagemang och värme. Enligt SVT är publiktrycket hårt på biblioteken i Malmö och Trelleborg.
Dags att nominera till Barnradions Bokpris 2023
🏆 Barnradiobokprisnominera. Lystring barnboksförlag – det är dags att nominera böcker för målgruppen 9-12 år till Barnradions Bokpris 2023. Böckerna ska ha utgivningsdag mellan juni 2022 och juni 2023 (ännu ej utkomna titlar kan skickas som pdf), ej faktaböcker eller del i en serie (undantag för bok 1 i ny serie).
Illustratören Jane Bark är död
Illustratören Jane Bark har avlidit, skriver Dagens Nyheter.
Boksy lanserar lågpris-abonnemang för ljudböcker
🎧 Ljudbokspriskrig. Bookbeat visade vägen med sitt 20-timmarsabonnemang för 99 kr. Storytel sänkte priset till 169 kr och införde tak på 100 kr, samtidigt som Unlimited blev dyrare. En av nyare och mindre ljudboksaktörerna är Boksy som ägs av Stabenfeldt. Nu erbjuder Boksy 12 timmars ljudbokslyssning för 49 kr/månad.
HarperCollins köper Boris Johnson-memoarer
🥳 ExPMbiografi. Förre brittiska premiärministern Boris Johnson ska skriva sina memoarer och det blir HarperCollins som ger ut dem, skriver The Bookseller. Förlagsjätten har köpt världsrättigheterna och boken ska ges ut samtidigt i USA. Inget utgivningsdatum är satt. Johnson behöver ingen spökskrivare eftersom han är författare till ett dussin böcker som sålts i totalt över 600 000 exemplar.
Martin Nihlén vann Egmont Comics Contest med serien Fylgjor
Nästa svenska serietecknarstjärna heter Martin Nihlén. Hann vann Egmont Comics Contest, med serien ”Fylgjor”. Förstapriset på 50 00 kronor går till den 42-årige kreatören från Bräkne-Hoby i Blekinge som har god chans att få sin tecknade serie publicerad i bokformat.
Stockholms bokhelg 11–14 maj 2023
🎪 Bokhelgsanmälan. Nu har Stockholms bokhelg 2023 öppnat upp för anmälningar från medverkande. Arrangörerna Thomas Olsson och Martin Kaunitz räknar med att mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner välkomnar besökare i egna eller lånade lokaler helgen 11-14 maj.
Som tidigare blir det även scener på flera håll (Stadsmuseet,
Storyteltopplista 9-15 jan 2023
🎧 Topplyssnat. Förra veckan lyssnade många Storytelkunder på Jonas Malmsjö som läser nya ljudboken Blodmåne av Jo Nesbø. Hela topp tre är utbytt för övrigt.
1. Blodmåne, Jo Nesbø, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers Förlag
2. Vinterstjärna,
Christer Nylander utsedd till ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet
Regeringen har utsett Christer Nylander till ny ordförande för Svenska barnboksinstitutet (Sbi) från och med 1 januari 2023 till och med 31 december 2025.
Rosa Liksom skriver om svenska flyktingläger
Om kor, krig och livskraft handlar Rosa Liksoms Älven. Som nykläckt författare skildrade hon Moskva. 30 år senare återvänder hon till hemtrakterna i finska Tornedalen, till alla dem som flydde kriget och gick till Sverige tillsammans med sina djur.
Ingen Prins Harry som ljudbok på svenska – även ebok stoppas från prenumerationstjänster
I veckan släpptes Prins Harrys omtalade biografi Den andre på svenska som pappersbok och ebok. Men det sistnämnda endast som download. Boken kommer inte att finnas hos Bookbeat, Nextory eller Storytel. Och inte alls som ljudbok.
Evigt ung – Peter Ottsjös bok handlar om drömmen om odödlighet
Hur länge kan en människa leva och går det att få ett evigt liv? I boken Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten utforskar författaren och journalisten Peter Ottsjö just det.
Per Henningsson debuterar med barnboken En stor liten vän
Jag tycker väldigt mycket om berättelser och har alltid gjort. Jag minns fortfarande hur mycket jag tyckte om att ligga mot pappas bröstkorg när jag var liten och han läste för mig. Minns hur rösten liksom mullrade inuti hans bröst. Nu när jag själv är pappa till en underbar dotter på åtta år har både jag och min fru läst oändliga mängder barnböcker för henne och fortsätter att göra.
📊 Topplistor 2022 (Nyhetsbrev #418)
Topplistehysteri. Förra nyhetsbrevet inledde jag med att ”förra nyhetsbrevet var ett av de mest lästa på länge” och faktum är att det senaste blev ännu mer läst. Så vi firar det med ett fredagsbrev på en torsdag. Och det är fortfarande arbetsdag imorgon.
Igår kom topplistorna med 2022 års 100 bäst säljande titlar.
Topplista hela året 2022: Fackböcker
Dessa ämnen intresserade svenska bokköpare 2022: Putin, miljardärer, städning, världsrekord och potatis. Topplistan över de mest sålda fackböckerna toppas av en bok om Ryssland.
Topplista hela året 2022: Barnböcker
Årets trend är Youtubestjärnorna när vi studerar listan över de mest sålda barnböckerna i under helåret 2022: IJustWantToBeCool före Yumi Tomu och Maria Frensborg.
Topplista hela året 2022: Skönlitterära böcker
Lars Kepler är etta på listan över de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker under hela 2022.
Topplista hela året 2022: Pocketböcker
Emma Hamberg skrev den mest populära pocketboken förra året. Här är topp 100-listan över de mest sålda pocketböckerna i under hela 2022.
De kan få Sveriges Radios romanpris 2023
Anneli Jordahls Augustprisnominerade ”Björnjägarens döttrar” är en av de böcker som kan få Sveriges Radios romanpris 2023. Nominerade är också ”Ovanjorden” av Mikael Berglund, ”Natten” av Sara Gordan och ”Hemsökelse” av Khashayar Naderehvandi.
Topplista december 2022: Skönlitterära böcker
Lars Kepler och Karin Smirnoff ligger före Nobelpristagaren Annie Ernaux på listan över de 100 mest sålda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterära böcker i december.
Topplista december 2022: Barnböcker
Flera gamla böcker ligger högt upp i julhandeln. Youtubestjärnorna håller sig kvar när vi studerar listan över de mest sålda barnböckerna i december 2022.
Topplista december 2022: Fackböcker
Här är de mest sålda fackböckerna i december 2022. I topp på 100-listan hittar vi en klassisk julklapp: Guinness World Records 2023. Rekordstort är intresset även för … potatis.
Topplista december 2022: Pocketböcker
Kristina Ohlsson före Kerstin Ekman. Här är topp 100-listan över de mest sålda pocketböckerna i december 2022.
Paul Auster ger ut bok om USA:s vapenvåld
USA:s stora romanförfattare Paul Auster är aktuell igen – den här gången med en essä Bloodbath nation, där han riktar blicken mot USA:s galna vapenvåld.
Så ersätts författaren när en ljudbok lyssnas om flera gånger
Igår presenterade Storytel en annorlunda topplista – de mest omlyssnade böckerna 2022. Men får författaren betalt varje gång en bok lyssnas om? Även om det är 30 gånger på en månad?
Här är de mest lyssnade – och omlyssnade – ljudböckerna på Storytel 2022
Storytel har sammanställt statistiken för 2022. Här är de mest lyssnade böckerna och författarna. Dessutom en ny lista för de mest omlyssnade där vi hittar de mest sövande ljudböckerna.
Här är de mest lyssnade böckerna på Nextory under 2022
Sofie Sarenbrants deckare Själsfränden var den mest lyssnade boken för vuxna, medan God natt Alfons Åberg av Gunilla Bergström var den mest populära boken bland barn. På listorna finns inga titlar från Storytelägda förlag.
Storytel minskade antalet betalande abonnenter under Q4-2022
Storytel minskade antalet betalande abonnenter under fjärde kvartalet 2022. Ökningen i Norden var marginell men för övriga marknader var tappet 31 000 abonnenter. Jämfört med 2021 gav dock helåret en ökning på 167 000.
Apple lanserar egen tjänst för att skapa ljudböcker med AI-röster
Apple erbjuder nu förlag och författare att producera ljudböcker med hjälp av AI-röster. Som alltid med Apple omgärdas projektet av många murar men det är en signal om att Apple Books vill konkurrera med Spotify, Audible, Storytel & Co.
Italiensk man erkänner manusstöld
En italiensk man i 30-årsåldern erkänner att han lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus. Det skriver BBC.
💰 Författarens lön (Nyhetsbrev #417)
Lön för mödan. Förra nyhetsbrevet var ett av de mest lästa på länge, kanske för att det inte kommer lika många mejl i mellandagarna? Eller så var det helt enkelt så att många var nyfikna på de 7 trender som (kanske) präglar 2023.
Det här är årets första nyhetsbrev och kommer i slutet av en kort vecka då många säkert tagit ledigt.
Hur mycket kan en författare förvänta sig att tjäna per år?
Vad har ett avsnitt av The Simpsons gemensamt med en rapport om vad brittiska författare tjänar? Och är författarens roll densamma som bondens?
Efter ett bra år satsar Novellix vidare – kanske i nya lokaler
Novellix har haft ett bra 2022 med flera satsningar som kommer att fortsätta under 2023. Och trots att förlagets lokaler vid Nytorget i Stockholm nu finns ute på bostadsmarknaden är någon omedelbar flytt inte planerad.
Lisbeth Einehag debuterar med en bok om att vara förälder
Min uppväxt i Mölnlycke, utanför Göteborg, andades trygghet. Jag hade många lekkamrater och alldeles runt knuten betade kossorna och humlorna surrade.
Det enda som ”gnagde” i mig var avsaknaden av syskon.
När jag var åtta år sydde små förkläden på mammas trampsymaskin. Fem olika uppsättningar sydde jag och vek dem fint
Kim Kimselius delar med sig av både skrivglädje och hantverk
Författaren Kim Kimselius 63:e bok, Resa utan slut, har precis släppts och arbetet är i full gång med bok nummer 68, Kim har oftast ett par olika böcker på gång samtidigt. Få har som hon upplevt hur egenutgivningen förändrats de senaste 20 åren.
Debutant 2023 – Edgar Corvera: ”Kom i kontakt med min rotlöshet”
Edgar Corvera började skriva sin roman ”Vi” när han i väntan på att bli pappa försökte hitta ett sammanhang i tillvaron.
– Den där väntan på något som jag inte visste något om gjorde att jag var tvungen att orientera mig – och då vände jag bakåt i tiden,
Författaren Fay Weldon död
Den brittiska författaren Fay Weldon är död, skriver The Guardian. Hon är mest känd för sin roman En hondjävuls liv och lustar som kom ut i Storbritannien 1983.
Laestadius, Rushdie och Guillou i skörden av vårens böcker 2023
Ett samiskt trauma, en barndom i resterna av 1968-årsrörelsen och livet med postcovid – det är några av de ämnen som tas upp i vårens bokskörd. Ann-Helén Laestadius, Annah Björk och Karl Ove Knausgård är några av de författare som ger ut nya böcker.
Fler än 9 000 förslag till nya psalmer inkomna – några får plats i ny psalmbok
Den digitala brevlådan där allmänheten kunde lämna in förslag till nya psalmer fick sammanlagt 9 485 bidrag innan den stängde på nyårsafton, enligt Svenska kyrkan.
Debutant 2023 – Nils Lundkvist: ”Största möjliga bokkärlek”
Nils Lundkvist har känt ”största möjliga bokkärlek” sedan barnsben. Nu debuterar han med en berättelse om två tolvåringars vänskap och kamp mot ett totalitärt samhälle. ”Glesbygds-sci-fi”, enligt förlaget. Här och nu, enligt författaren.
Ryska böcker återlämnas trasiga till Göteborgs bibliotek
Rysk litteratur lämnas allt oftare in trasig och smutsig till stadsbiblioteket i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter.
Analysbrevet: Kalkylen bakom en signering i bokhandel
ANALYSBREVET: Är det lönsamt med boksigneringar och i så fall för vem? Vi tittar närmare på fenomenet signeringar i bokhandel och räknar lite mer på ekonomin bakom det hela.
🥳 7 trender 2023 (Nyhetsbrev #416)
Gott nytt år 2023. Millennieskiftet blir alltmer avlägset.
Hur har julhelgen varit? Många hårda paket under granen och var det lika många som vanligt? Nu laddar vi för nyårsfirandet och samma frågor ställs då: blir det lika påkostat som vanligt eller lägger sig tanken på fakturan för december-elen som en våt filt över festen?
De mest lästa artiklarna på Boktugg under 2022
Vilka artiklar lästes allra mest under 2021 på Boktugg? Det är en del topplistor men även andra artiklar.
Jo Nesbø släpper ny Hole-bok och hjälper till med tv-serie om Leonard Cohen
För Jo Nesbøs Harry Hole har nära relationer blivit en plåga. I den nya romanen har den trasige Oslo-polisen tagit sig till Los Angeles för att supa sig till döds.
– Han går sakta i bitar, säger Jo Nesbø.
7 trender som påverkar bokbranschen under 2023
Vilka trender kommer att påverka bokbranschens utveckling under 2023? AI är inte bara talsyntes utan även text och bild. Den tryckta boken utmanas av elpriser, papperspriser, fraktpriser och klimatavtryck. Boktugg spanar framåt och finner naturporr.
Författare som avled under 2022
En lång rad författare lämnade oss under året som gått. TT har sammanställt en lista med kulturpersonligheter som avled under 2022 och vi har valt ut författare och andra med kopplingar till bokbranschen.
Här är årets 35 nya ord på nyordslistan 2022
Författare, redaktörer och korrekturläsare har fått lära sig ett antal nya ord under 2022. Språkrådet och Språktidningen har som vanligt sammanställt en lista med nyord som i år innehållet 35 ord.
Storytel höjer priset på Unlimited – men halverar priset i sex månader
Storytel följer efter Bookbeat och inför ett nytt lyssningstak på 100 timmar. Unlimited finns dock kvar – med ett högre pris. Samtidigt som man kör en kampanj med halva priset i ett halvår – för nya kunder.
Debut 2023: Sara Mofasser Johansson synliggör kampen efter flykten
Sara Mofasser Johansson flydde sitt hemland Iran – men fick se sin pappa stukas i det trygga Sverige. I debutboken Väntar du på mig? skildrar hon flickors sökande efter frihet när såväl mullor som fäder håller dem tillbaka.
Mysfaktorn förklarar julböckernas framgång
Snöflingor, stora halsdukar och chans till kyss under misteln. På bara några få år har antalet feelgoodböcker med jultema exploderat.
– Mysfaktorn är hög och det är just det som lockar, säger förläggaren Pia Printz.
Det viktiga i genrelitteratur och feelgood är stämningen, den får man på köpet med hjälp av julen.
Torsten Eriksson debuterar med en roman om hur våra fantasier spelar oss spratt
Litteratur har alltid varit en viktig del av mitt liv, till stor del inspirerad av min far som varit aktiv inom Folkbiblioteken under 1900-talet. Jag tycker om att befinna mig där det finns böcker. Sedan jag var i tjugo-åren har jag tyckt om att skriva. Inga längre texter på den tiden utan oftast i form av egna dikter och korrespondens med vänner och kärlekspartners.
Pia Krantz debuterar med en roman om att välja sig själv och sin egen lycka
Att skriva är som att flöda ord, ord som bildar en text till en bok, en låt eller en dikt. Att skriva är avslappnande och energigivande på en och samma gång och något jag värnar om. Jag hade nog aldrig tänkt att jag ska bli författare utan mer att jag vill bidra till världen med mina ord och texter.
Hanna Wettercrantz debuterar med en lättsam högläsningsbok illustrerad i mjuka, varma färger
När jag var liten kunde jag sitta i timmar på sängen och jonglera med en Barbie som musa medan jag hittade på egna sagor. Det skulle gärna vara sorgligt, utspelas ”förr i tiden” och innefatta familjer med många barn – för då fick jag välja en massa namn! Än idag är det ett nöjsamt tidsfördriv att tänka ut scener och historier när jag kör bil eller påtar i trädgården.
🎅🏻 Svag julhandel? (Nyhetsbrev #415)
Julhandel med förhinder. Hur har julhandeln egentligen gått för bokhandlare och förlag? Det är få som det säger det rent ut men det är uppenbart att det inte är läge att korka upp champagnen. Överhuvudtaget verkar julklappshetsen något lugnare i år av förklarliga skäl när priserna på el och mat har stigit kraftigt.
Egenutgivning och medfinansering av författare redan på Dickens tid
Ibland ger vi sken av att egenutgivning eller förlag som låter författare betala för utgivning är något nytt 2000-talsfenomen. Det är det inte. Charles Dickens finansierade exempelvis utgivningen av A Christmas Carol och Beatrix Potter gav först ut Peter Rabitt själv.
Publit tvingas höja tryckpriser igen – men siktar på lönsamhet 2023
Publit har under hösten sagt upp personal och meddelade nyligen att de höjer tryckpriserna vid årsskiftet. Men nästa år är planen att bolaget ska vara lönsamt.
Tunedal och Cullhed bland författare som får pris av Svenska Akademien
Det årliga guldregnet av priser och stipendier från Svenska Akademien (och andra fonder de förvaltar) ger miljoner att fördela till författare och andra i bokbranschen. Idag fördelades en dryg miljon.
Hur många böcker säljer författare vid en signering i bokhandel?
Hur många böcker säljer en författare i snitt vid en signering? Det är en högst aktuell fråga i julhandelstider. Vi frågade två bokhandlare.
Författare delar på 1,1 Mkr i stipendier från Natur & Kultur
Natur & Kultur delar ut stipendier på vardera 100 000 kr till Wanda Bendjelloul, Linda Bondestam, Ida Börjel, Ingrid Elam, Tsegabrhan Goitom, Lars Jakobson, Pamela Jaskoviak, Jan Jörnmark, Jan Lööf, Carl Johan Malmberg och Maria Maunsbach.
Maria Hammarson debuterar med hoppfulla noveller om svåra tider
Jag heter Maria och är född och uppvuxen i Göteborg. Tidigt började jag
dansa och det blev till en stor passion i livet. Senare utbildade jag
mig på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm och började därefter att
undervisa. Det har blivit ca 20 år, som jag arbetat som danslärare för
många barn,