De 100 senaste nyheterna

Topplistor: Böckerna som drog in mest pengar under Q4-2022

Den mest lönsamma boken under fjärde kvartalet 2022 – inklusive julhandeln? Spindeln av Lars Kepler sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q3-2022. En viss Nobelpristagare har tre titlar på topp 20.

SPONSRAT INLÄGG

SPONSRAT INLÄGG

Elin Benthin debuterar med en upptäcktsfärd i skogens vackra värld

Jag har egentligen aldrig haft en dröm om att bli författare, däremot konstnär. Och när jag en gång i mörkaste januari satt och utforskade en ny sida av mitt måleri insåg jag att jag kanske skulle kunna nå ut med denna nya typ av illustrationer genom en barnbok. Fokuset för mitt måleri ligger i att väcka inspiration,

Bonnierförlagen lanserar B-formatet i Sverige

📗 B-format. Den svenska bokmarknaden kommer att få ett ”nytt” format när Bonnierförlagen skrotar storpocket (135×210 mm) till förmån för det B-formatet (som här satts till 128×190 mm), rapporterar Förlagspodden idag. Att jämföra med den lilla standardpocketen som kallas A-format (110×178 mm). Internationellt har man talat om paperback (vars brittiska B-format är 129 x 198 mm) men många paperbacks som exempelvis It Ends With Us har formatet 153 x 234 mm.

AI och ChatGPT – språkrobotarna som ger en ny digital framtid

Den digitala uppstickaren ChatGPT håller på att förändra en av internets grundpelare. Samtidigt försöker en svensk idé (GPT SW3) rida på framgångsvågen. Men är allmänheten redo för ett nytt nät?
– Nu måste vi ställa om, säger en expert på området.

Torterad författare kritisk mot bistånd

Den ugandiske författaren Kakwenza Rukirabashaija uppmanar demokratiska länder som Sverige att avbryta förbindelserna med den ”diktatoriska regeringen” i Uganda, uppger SVT Nyheter. Rukirabashaija, som nu lever i exil i Tyskland, fängslades och torterades i Uganda efter att ha skrivit satiriska romaner och regimkritiska inlägg på Twitter.

SPONSRAT INLÄGG

Peter Englund reser till Ukraina

Akademiledamoten och författaren Peter Englund är på väg till Ukraina. Tillsammans med fotografen Paul Hansen ska han göra en elva dagar lång resa i landet, skriver Dagens Nyheter.
Resan går till de krigsdrabbade områdena med förhoppning att skildra ”soldaternas tankar och liv”. Från Lviv i väster hoppas de kunna ta sig till Cherson i de södra delarna av landet.

Wikipedia byter design efter tio år

🌐 Wikidesign. Världens största uppslagsverk, Wikipedia med 58 miljoner artiklar på 300 språk, har fått ett nytt utseende. Det gäller desktopversionen där navigering inne i en artikel ska bli enklare liksom att växla mellan språk. Dessutom begränsas radlängden för bättre läsbarhet. Det är första ansiktslyftningen på tio år för Wikipedia som funnits sedan 15 januari 2001.

SPONSRAT INLÄGG

🔥 Nyhetsbluffar (Nyhetsbrev #419)

Nyhetsbluff. De senaste dagarna har jag funderat över bluffare och informationsöverflöd. Det cirkulerar många mejl från bedragare just nu, och i vissa fall förvillande lika originalet. En bekant fick ett som uppgavs komma från Loopia och förklarade att hens domän hade stängts av på grund av en obetald faktura. Jag tittade på mejlet och konstaterade att det var väldigt likt Loopia,

Amazon säljer böcker för att locka Prime-kunder

📦 Amazingconversion. Har du sett att Amazon.se har lockpriser på vissa böcker? Förträdesvis första boken i en serie. De säljs med så litet påslag på fpriset att det knappast är lönsamt. Kunden lockas med gratis frakt om hen lägger några varor till i korgen – och blir Primemedlem (30 dagar gratis).

Stämningar mot AI-verktygen Stable Diffusion och Midjourney

🖼️ Dålig stämning. Många har imponerats av kvaliteten i AI-verktygen för bildgenerering. Både Stable Diffusion och Midjourney används för bokomslag och i vissa fall hela böcker. Men nu har Getty Images meddelat att de stämmer Stability AI för att de använt Gettys bildbanker för att träna sin AI-motor – utan tillstånd och ersättning för nyttjandet,

Stort publiktryck på dragsagostund

Sagostunden Drag Story Hour har mötts av hot och hat – men också starkt engagemang och värme. Enligt SVT är publiktrycket hårt på biblioteken i Malmö och Trelleborg.

Dags att nominera till Barnradions Bokpris 2023

🏆 Barnradiobokprisnominera. Lystring barnboksförlag – det är dags att nominera böcker för målgruppen 9-12 år till Barnradions Bokpris 2023. Böckerna ska ha utgivningsdag mellan juni 2022 och juni 2023 (ännu ej utkomna titlar kan skickas som pdf), ej faktaböcker eller del i en serie (undantag för bok 1 i ny serie).

HarperCollins köper Boris Johnson-memoarer

🥳 ExPMbiografi. Förre brittiska premiärministern Boris Johnson ska skriva sina memoarer och det blir HarperCollins som ger ut dem, skriver The Bookseller. Förlagsjätten har köpt världsrättigheterna och boken ska ges ut samtidigt i USA. Inget utgivningsdatum är satt. Johnson behöver ingen spökskrivare eftersom han är författare till ett dussin böcker som sålts i totalt över 600 000 exemplar.

Martin Nihlén vann Egmont Comics Contest med serien Fylgjor

Nästa svenska serietecknarstjärna heter Martin Nihlén. Hann vann Egmont Comics Contest, med serien ”Fylgjor”. Förstapriset på 50 00 kronor går till den 42-årige kreatören från Bräkne-Hoby i Blekinge som har god chans att få sin tecknade serie publicerad i bokformat.

Stockholms bokhelg 11–14 maj 2023

🎪 Bokhelgsanmälan. Nu har Stockholms bokhelg 2023 öppnat upp för anmälningar från medverkande. Arrangörerna Thomas Olsson och Martin Kaunitz räknar med att mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner välkomnar besökare i egna eller lånade lokaler helgen 11-14 maj.
Som tidigare blir det även scener på flera håll (Stadsmuseet,

Storyteltopplista 9-15 jan 2023

🎧 Topplyssnat. Förra veckan lyssnade många Storytelkunder på Jonas Malmsjö som läser nya ljudboken Blodmåne av Jo Nesbø. Hela topp tre är utbytt för övrigt.
1. Blodmåne, Jo Nesbø, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers Förlag
2. Vinterstjärna,

Rosa Liksom skriver om svenska flyktingläger

Om kor, krig och livskraft handlar Rosa Liksoms Älven. Som nykläckt författare skildrade hon Moskva. 30 år senare återvänder hon till hemtrakterna i finska Tornedalen, till alla dem som flydde kriget och gick till Sverige tillsammans med sina djur.

Per Henningsson debuterar med barnboken En stor liten vän

Jag tycker väldigt mycket om berättelser och har alltid gjort. Jag minns fortfarande hur mycket jag tyckte om att ligga mot pappas bröstkorg när jag var liten och han läste för mig. Minns hur rösten liksom mullrade inuti hans bröst. Nu när jag själv är pappa till en underbar dotter på åtta år har både jag och min fru läst oändliga mängder barnböcker för henne och fortsätter att göra.

📊 Topplistor 2022 (Nyhetsbrev #418)

Topplistehysteri. Förra nyhetsbrevet inledde jag med att ”förra nyhetsbrevet var ett av de mest lästa på länge” och faktum är att det senaste blev ännu mer läst. Så vi firar det med ett fredagsbrev på en torsdag. Och det är fortfarande arbetsdag imorgon.

Igår kom topplistorna med 2022 års 100 bäst säljande titlar.

Topplista hela året 2022: Fackböcker

Dessa ämnen intresserade svenska bokköpare 2022: Putin, miljardärer, städning, världsrekord och potatis. Topplistan över de mest sålda fackböckerna toppas av en bok om Ryssland.

Topplista hela året 2022: Barnböcker

Årets trend är Youtubestjärnorna när vi studerar listan över de mest sålda barnböckerna i under helåret 2022: IJustWantToBeCool före Yumi Tomu och Maria Frensborg.

De kan få Sveriges Radios romanpris 2023

Anneli Jordahls Augustprisnominerade ”Björnjägarens döttrar” är en av de böcker som kan få Sveriges Radios romanpris 2023. Nominerade är också ”Ovanjorden” av Mikael Berglund, ”Natten” av Sara Gordan och ”Hemsökelse” av Khashayar Naderehvandi.

Topplista december 2022: Barnböcker

Flera gamla böcker ligger högt upp i julhandeln. Youtubestjärnorna håller sig kvar när vi studerar listan över de mest sålda barnböckerna i december 2022.

💰 Författarens lön (Nyhetsbrev #417)

Lön för mödan. Förra nyhetsbrevet var ett av de mest lästa på länge, kanske för att det inte kommer lika många mejl i mellandagarna? Eller så var det helt enkelt så att många var nyfikna på de 7 trender som (kanske) präglar 2023.

Det här är årets första nyhetsbrev och kommer i slutet av en kort vecka då många säkert tagit ledigt.

Lisbeth Einehag debuterar med en bok om att vara förälder

Min uppväxt i Mölnlycke, utanför Göteborg, andades trygghet. Jag hade många lekkamrater och alldeles runt knuten betade kossorna och humlorna surrade. 

Det enda som ”gnagde” i mig var avsaknaden av syskon.

När jag var åtta år sydde små förkläden på mammas trampsymaskin. Fem olika uppsättningar sydde jag och vek dem fint 

🥳 7 trender 2023 (Nyhetsbrev #416)

Gott nytt år 2023. Millennieskiftet blir alltmer avlägset.

Hur har julhelgen varit? Många hårda paket under granen och var det lika många som vanligt? Nu laddar vi för nyårsfirandet och samma frågor ställs då: blir det lika påkostat som vanligt eller lägger sig tanken på fakturan för december-elen som en våt filt över festen?

7 trender som påverkar bokbranschen under 2023

Vilka trender kommer att påverka bokbranschens utveckling under 2023? AI är inte bara talsyntes utan även text och bild. Den tryckta boken utmanas av elpriser, papperspriser, fraktpriser och klimatavtryck. Boktugg spanar framåt och finner naturporr.

Författare som avled under 2022

En lång rad författare lämnade oss under året som gått. TT har sammanställt en lista med kulturpersonligheter som avled under 2022 och vi har valt ut författare och andra med kopplingar till bokbranschen.

Här är årets 35 nya ord på nyordslistan 2022

Författare, redaktörer och korrekturläsare har fått lära sig ett antal nya ord under 2022. Språkrådet och Språktidningen har som vanligt sammanställt en lista med nyord som i år innehållet 35 ord.

Mysfaktorn förklarar julböckernas framgång

Snöflingor, stora halsdukar och chans till kyss under misteln. På bara några få år har antalet feelgoodböcker med jultema exploderat.
– Mysfaktorn är hög och det är just det som lockar, säger förläggaren Pia Printz.
Det viktiga i genrelitteratur och feelgood är stämningen, den får man på köpet med hjälp av julen.

Torsten Eriksson debuterar med en roman om hur våra fantasier spelar oss spratt

Litteratur har alltid varit en viktig del av mitt liv, till stor del inspirerad av min far som varit aktiv inom Folkbiblioteken under 1900-talet. Jag tycker om att befinna mig där det finns böcker. Sedan jag var i tjugo-åren har jag tyckt om att skriva. Inga längre texter på den tiden utan oftast i form av egna dikter och korrespondens med vänner och kärlekspartners.

Hanna Wettercrantz debuterar med en lättsam högläsningsbok illustrerad i mjuka, varma färger

När jag var liten kunde jag sitta i timmar på sängen och jonglera med en Barbie som musa medan jag hittade på egna sagor. Det skulle gärna vara sorgligt, utspelas ”förr i tiden” och innefatta familjer med många barn – för då fick jag välja en massa namn! Än idag är det ett nöjsamt tidsfördriv att tänka ut scener och historier när jag kör bil eller påtar i trädgården.

🎅🏻 Svag julhandel? (Nyhetsbrev #415)

Julhandel med förhinder. Hur har julhandeln egentligen gått för bokhandlare och förlag? Det är få som det säger det rent ut men det är uppenbart att det inte är läge att korka upp champagnen. Överhuvudtaget verkar julklappshetsen något lugnare i år av förklarliga skäl när priserna på el och mat har stigit kraftigt.

Maria Hammarson debuterar med hoppfulla noveller om svåra tider

Jag heter Maria och är född och uppvuxen i Göteborg. Tidigt började jag
dansa och det blev till en stor passion i livet. Senare utbildade jag
mig på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm och började därefter att
undervisa. Det har blivit ca 20 år, som jag arbetat som danslärare för
många barn,