Räventyr

Räventyr
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Mirando
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt305 gr
Utgiven2022-04-01
SABHcf
ISBN 9789198547092

Då skymningen faller över skogen vaknar räven och ger sig ut i natten. En kittlande färd börjar:

Svansen är röd och natten är lång – räven och natten är fulla av språng, natten och räven är fulla av smyg … Räven är slug och aldrig blyg, full av smyg och språng och spring, rädd för nästan ingenting … Hela natten, tills det gryr varar rävens räventyr!

Följ med på ett bilderboksäventyr fyllt av listiga rävrim och drömlika landskap!

- - - - -

»en oerhört fin bilderbok, där text och bild i lika hög grad är innovativa« – Yukiko Duke, Expressen (7/5-22)

»Och leks gör det, med rytm och med rim, med betydelser och undertext, i ett språk som för läsaren (både högläsaren och lyssnarläsaren) ut i en vild och storslagen värld. Där rävar lever. Kristin Lidström har målat samma värld i suggestiva bilder som vecklar ut sig över sidorna, med rötter i nordiska sagotraditioner. […] en bok att bli alldeles förälskad i. – Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC (9/5-22)

»stolt och egensinnigt vildsint […] en bländande vacker bilderbok« – Lotta Olsson, DN (14/5 -22)

»det är mycket svårt att slita blicken från Lindströms suggestiva konst som levereras uppslag efter uppslag. LIka svårt är det att inte bläddra vidare för att ta del av Perssons underfundiga och njutningsfulla strofer som väcker en innerlig lust att leka med språket. Räventyr är lika mycket en skildring av en dag i rävens liv som drömmar hos ett barn: leva fritt, leka obehindrat, upptäcka nyfiket.« – Shora Esmailian, Sydsvenskan (26/6-22)

»vårens vackraste bilderbok« – Barnens boktips (juni -22)

»slug och snabb från första raden« – Henrik Johansson, SvD (7/6-22)

- - - - -

Malte Persson är författare, kritiker och översättare. För sin första barnbok, Resan till världens farligaste land (2012), tilldelades han Lennart Hellsing-priset. Nalle Havsöga (2021) och Räventyr är lika underfundiga och mästerligt skrivna på rim.

Kristin Lidström är årets mottagare av Ottilia Adelborgpriset! I juryns motivering står det bland annat om det »förunderligt självlysande ljus« som kännetecknar hennes bildvärld, liksom om färgmättnaden och den fina känslan för mönster och detaljer. Räventyr är den första bok för barn/unga som Kristin Lidström illustrerar sedan den prisade bildromanen Kattvinden (2018).