Imperiets barn

Imperiets barn
Författare
Medverkande
Förlag Volante
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Vikt0
Utgiven2023-03-16
SABO
ISBN 9789179652883

En villa i Bromma som förvandlas till gangsterhotell.
En pizzeria i Alvesta där ett bråk leder till blodshämnd.
Ett lyxbygge i Roslagen där arbetarna får nog och slår sönder precis allt.

Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, samma gator, byggnader och torg. Men i den här världen gäller inte svensk lag. Mänskliga rättigheter finns inte, ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Och språket som talas är ryska.  

De som lever där kommer alla från det forna Sovjet. Ukrainska och uzbekiska byggarbetare. Städerskor från Belarus och maffiamän från Kaukasus. Vladimir Putins gamla vänner och ryssar som driver illegala arbetsförmedlingar. Tjejer som slåss mot hedersförtryck. Människor som jobbat svart i årtionden och bara drömmer om att en dag få leva som vanligt folk.  

I flera uppmärksammade reportage har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryska parallellsamhället i Sverige, i perioder under falsk identitet. Det här är berättelsen om imperiets barn.  

Liza Alexandrova-Zorina föddes i Leningrad 1984 och växte upp i en sovjetisk småstad norr om Polcirkeln, nära gränsen till Finland. Hon hann skriva sex böcker och nomineras till flera prestigefyllda litterära priser innan hon 2016 lämnade Ryssland av politiska skäl. Hon bor numera i Stockholm. Imperiets barn är hennes första bok på svenska, i samarbete med Nils Håkanson.