Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.

Du kan avregistrera dig från våra utskick när du vill genom att klicka på en länk i vårt nyhetsbrev. För mer information om våra policy om personuppgifter, läs mer på vår hemsida och hos Mailchimp som vi använder som plattform för utskick av epost.

Nu får Gnesta en egen litteraturfestival

Under tre dagar i oktober arrangeras Gnesta bokdagar för första gången. Då finns möjlighet till samtal med författare, skrivarworkshops och aktiviteter för såväl yngre som äldre besökare.

Här är 9 bolag och en privatperson som kan köpa Storytel

Sporitfys förnyade satsning på ljudböcker blev ytterligare en spik i Storytels börskista. Aktien föll 18 procent. Tillsammans med nyheter om personalnedskärningar undrar många om de dressar bruden inför ett uppköp. Boktugg listar de som kan tänkas vilja köpa Storytel.

Svenska deckarfestivalen i Sundsvall satsar på unga och ny lokal

När det är dags för den tolfte upplagan av Svenska deckarfestivalen som hålls i Sundsvall i mitten av november får besökarna ta sig till en ny lokal. Dessutom görs en särskild satsning mot ungdomar, vilket redan resulterat i att fler gymnasieklasser än tidigare planerar ett festivalbesök.

Analysbrevet: Spökinläsare nästa trend

I takt med framstegen inom generativ AI sprider sig teknikpaniken. När allt fler författare tar offentligt avstånd från att låta sina böcker bli ljudböcker med AI-röster blir den logiska slutsatsen att spökinläsare blir nästa trend.

TT-artiklar

Jon Fosses verk har använts för att träna AI

Texter skrivna av Nobelpristagare som Jon Fosse, Abdulrazak Gurnah och Svetlana Aleksijevitj har utan tillåtelse använts för att träna AI-verktyg. Det uppger ”Kulturnytt” i Sveriges Radio som gjort en kartläggning utifrån en databas framtagen av den amerikanska tidningen The Atlantic.

Uppsnappat

👧 Lindgrenvärvning. Annie Lööf, tidigare näringsminister, tar plats i styrelsen för Astrid Lindgrens Vimmerby AB. Lööf själv betonar sin stolthet i att bidra till utvecklingen av Astrid Lindgrens Vimmerby och dess roll i småländska besöksnäringen. Styrelseordförande, Nils Nyman, betonar Lööfs värdefulla kompetens och passande värderingar för bolaget (vari ingår Astrid Lindgrens Värld, Näs Astrid Lindgrens barndomshem och Astrid Lindgrens Vimmerby Möten och konferenser).
Fotnot: Den 18 oktober släpps boken Också Annie där hon delar med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten under hennes år i politiken.

📚 Kooperativ. Är kooperativa bokhandlare framtiden? Den frågan ställer sig Book Riot i en artikel där de tittar på hur allt fler bokhandlar i USA startas med en ägarstruktur som inte bygger på en enskild bokhandlare. Det som ett svar på frågan hur små fristående bokhandlare ska överleva med höjda hyror, högre löner och låga marginaler på böcker samt konkurrens från både nätbokhandlare och digitala format. Några väljer ett kooperativt ägande som ligger mellan det kommersiella och det ideella.

🎥 Indieförfattarindiefilm. Adam Grandy tänker göra en dokumentärfilm om indieförfattare med arbetstiteln Indie Author: a documentary for all who dare to dream. För att finansiera inspelningen kör han just nu en Kickstarter som i skrivande stund nått halvvägs till målet på 40 000 dollar (438 000 kr). Planen är att starta inspelningar i januari 2024 och premiär ett år senare – på en biograf i Virginia.

🎧 Timersättning. Eftersom Storytel, till skillnad från sina konkurrenter, tillämpar revenue share beräknas en royalty per timme för varje kvartal. Detta gör att den går upp och ner, påverkat av lyssning och intäkter. Andra kvartalet 2023 gav den högsta royaltynivån sedan timbaserad ersättning infördes 2019. Trots höjda priser fick förlagen se sin ersättning sjunka från 2,38 kr (Q2) till 2,31 kr (Q3) per timme lyssnad ljudbok. Men det är trots allt bättre än samma period förra året då ”timpenningen” endast var 2,08 kr.
Notera att detta gäller förlag som har 50-50-avtal med Storytel. Det finns de som har högre andel än 50 % och därmed kan få ytterligare ören per timme (4,61 öre per procent nämare bestämt).

😀 Lyckoprofessor. Micael Dahlén blev vid 34 års ålder Sveriges yngste professor 2008. ”Nu blir han professor i lycka, välbefinnande och välfärd (wellbeing, welfare and happiness) då Handelshögskolan har som mål att under tio år bygga upp ett världsledande kunskapscenter”, skriver hans förlag Volante i ett pressmeddelande. Han har skrivit flera böcker på liknande teman: Kaosologi, En liten bok om lycka och En liten bok om meningen med livet samt Sifferdjur.

😶 Yttrandefrihet. Narges Mohammadi får Nobels fredspris 2023 för sitt arbete mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter. Sedan november 2021 sitter Narges Mohammadi fängslad i det beryktade Evinfängelset i Teheran dömd för att “sprida propaganda med avsikt att skada staten”. Hennes bok Vit Tortyr (Baran förlag) finns sedan den 28 september fritt tillgänglig i en särskild Nextorysatsning för att tillgängliggöra förbjudna böcker. Ljudboken ger en direkt inblick i de iranska fängelsernas allra mörkaste vrår genom 14 kvinnliga vittnesmål, och finns tillgänglig via en gratis och helt öppen hemsida, där persisktalande över hela världen kan lyssna på den. Den svenska e-boken finns också i Nextorys app.

Aktuella debutanter

Fler rubriker

Camilla Läckberg på Times bästa-lista

Time Magazine har utsett tidernas bästa deckare, och med på listan finns Camilla Läckbergs ”Isprinsessan”.
”Tårarna rinner”, kommenterar författaren utnämningen.

Spotify Premium – snart med 15 timmar ljudbok

Spotify lanserar ljudböcker i Australien och Storbritannien. USA och fler länder lär följa. Premium-abonnenter kan lyssna 15 timmar i månaden ur en katalog med 150 000 titlar och köpa till fler timmar vid behov. De stora förlagen är med från start.

Högt tryck på Bokmässan 2023 – totalt 85 936 besök

Ringlande köer, oväntade – ibland även obekväma – samtal och judisk kultur i fokus. Så sammanfattar mässchefen Frida Edman årets Bokmässa, när den på söndagen gått mot sitt slut.
– Stämningen har varit magisk, säger hon.

ANALYSBREVET

HarperCollins nya teckensnitt ska spara papper

Bokbranschen behöver tänka nytt för att minska sitt klimatavtryck. HarperCollins sätt är ett nytt och optimerat teckensnitt som ger bättre läsbarhet men också sparar upp till 20 procent papper. Förlagets produktionschef Magnus Olsson uppmanar nu andra förlag att se över sin typografi för att spara såväl på miljön som på pengar.

6 av 10 bibliotekarier överväger att byta jobb

📚 Bibliotekshot. En ny rapport från fackförbundet DIK visar att biblioteken brottas med resursbrist och otillbörlig påverkan, samtidigt som social oro, våld och skadegörelse är utbrett.
– Att sex av tio bibliotekarier funderar på att byta jobb är alarmerande. Det är redan brist på bibliotekarier och vi närmar oss en kritisk gräns där kvalitativ biblioteksverksamhet för alla inte längre kommer vara möjlig. Biblioteken och den omgivande samhällsservicen måste stärkas med mer resurser, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, i ett pressmeddelande.

Spotify testar översättning av podcasts med AI

🎙️ AI-röster. Spotify kombinerar flera olika AI-tekniker i en process för översättning av podcasts. På LinkedIn skriver Daniel Ek, VD: ”Vi testar något nytt på Spotify! Från och med idag kan en pilotgrupp av podcastare automatiskt översätta sina podcastavsnitt till andra språk – allt medan de behåller sin egen röst. Det kallas Voice Translation och använder AI för att översätta avsnitt till spanska, franska och tyska. Det är ganska otroligt att lyssna på. Fler språk och fler podcasts kommer snart! Låt mig veta vad du tycker.”

Nätbokhandeln BeStories i konkurs

📉 Konkurs. Nätbokhandeln BeStories har haft problem med ekonomin under lång tid och haft flera betalningsförelägganden och inkassokrav. Skuldsaldot är över 500 tkr. Dessutom finns inget registrerat bokslut för varken 2021 eller 2022. I slutet av augusti beslutade företaget om likvidation och den 7 september försattes Bestories Sverige AB i konkurs på egen begäran.

Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.