Paul Auster ger ut bok om USA:s vapenvåld

Författaren Paul Auster är aktuell med essäboken "Bloodbath Nation". Foto: Yuki Iwamura /AP/TT.

USA:s stora romanförfattare Paul Auster är aktuell igen – den här gången med en essä Bloodbath nation, där han riktar blicken mot USA:s galna vapenvåld.

Boken innehåller även foton från masskjutningar i USA tagna av fotografen Spencer Ostrander.

Det är efter drygt trettio romaner som Auster, mest känd för ”New York trilogin”, ger ut en essäbok som behandlar det utbredda vapenvåldet i sitt hemland.

Bakgrunden, säger han till AFP, är en familjetragedi från 1919, då Austers farmor sköt ihjäl hans farfar. Familjen hade fem barn, hans pappa var då sex år.

Farmodern, som ansågs sinnesförvirrad friades i rätten. Hon tog sina barn till New Jersey och de fick växa upp i en, som Auster säger, ödelagd familj.

I sin bok skyller han på vapnet som orsak till allt detta, och att barnen fick växa upp utan en pappa, med en mamma som skjutit ihjäl honom.

Essän är 100 sidor lång. Ett dussintal bilder av Ostrander är från scener där masskjutningar ägt rum, bland annat från gayklubben Pulse i Orlando i Florida 2016 då över femtio personer dödades.

Bloodbath nation ges ut i USA i dag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.