Italiensk man erkänner manusstöld

Mannen ska ha lurat till sig över 1000 opublicerade manus. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

En italiensk man i 30-årsåldern erkänner att han lurat till sig över 1 000 opublicerade bokmanus. Det skriver BBC.

Bland de utsatta finns flera högprofilerade författare, som Margaret Atwood, Ian McEwan och Sally Rooney.

Mannen försökte få tag i verken genom att efterlikna personer som arbetar inom förlagsbranschen. Enligt åklagaren registrerade 30-åringen mer än 160 falska internetdomäner från och med 2016. Mannen ska även ha erfarenhet av att arbeta på ett bokförlag tidigare.

Inget av de stulna bokmanusen tycks dock ha läckt på internet. Mannen erkände sig skyldig i en domstol i New York, men hans motiv bakom stölderna är oklart.

Mannen kan maximalt bli dömd till 20 års fängelse för brottet, skriver BBC.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.