Fler än 9 000 förslag till nya psalmer inkomna – några får plats i ny psalmbok

psalmbok
Psalmböcker i Markuskyrkan i Stockholmsförorten Björkhagen. Arkivbild: Ali Lorestani/TT.

Den digitala brevlådan där allmänheten kunde lämna in förslag till nya psalmer fick sammanlagt 9 485 bidrag innan den stängde på nyårsafton, enligt Svenska kyrkan.

”Det är ett fantastiskt resultat, vi hade hoppats komma upp i 3 000 förslag, så det här överträffar alla förväntningar. Det speglar vilken stark förankring psalmsången har i vårt land både som bärande element i gudstjänsten och som ett gemensamt kulturarv”, säger projektledaren Ann-Katrin Bosbach i ett pressmeddelande.

Nästa steg på vägen mot en ny psalmbok är att granska bidragen och att välja ut cirka 300 som ska prövas i landets församlingar. Tanken är att det till slut ska bli 100–150 nya bidrag i psalmboken.

En förnyad och reviderad psalmbok beräknas kunna tas i bruk omkring år 2030.

Den nuvarande psalmboken

Den svenska psalmboken med tillägg, ljusgrön

Den svenska psalmboken med tillägg, ljusgrön

  • Förlag: Verbum AB
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-07-05
  • ISBN: 9789152638767
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.