Biografi om John Donne av Katherine Rundell prisas

Poeten John Donne borde lyftas fram som litterärt geni i samma utsträckning som Shakespeare – det argumenterar en ny biografi som har tilldelats Storbritanniens främsta pris i genren sakprosa, Baillie Gifford Prize.

Katherine Rundell fick förutom äran cirka 600 000 kronor för biografin om Donne: Super-Infinite: the transformations of John Donne. Hon tänker ge bort prissumman till en grupp flyktingar och till organisationer som arbetar mot klimatförändringarna, inspirerad av Donnes dikt med den berömda raden ”ingen människa är en ö”.

Boken tog henne tio år att skriva och Rundell hoppas att den ska få läsare att ”bryta sig in i Donnes dikter” – för att det inuti dem finns guld. Enligt juryn argumenterar boken för att Donne är ”en författare som vi alla bör läsa för det han skriver om kärlek, sex och död”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.