John Keene får National Book Award 2022

Den amerikanska författaren och poeten John Keene fick National Book Awards poesipris. Arkivbild: Fredrik Sandberg /TT.

Poeten John Keene får USA:s finaste litteraturpris, National Book Award, för sin diktsamling ”Punks: New & selected poems”. Under sitt besök på Bokmässan i Göteborg berättade han att det tog honom 20 år att få diktsamlingen utgiven.

– Jag vet faktiskt inte varför det tog så lång tid. Det kanske handlade om stilen eller om ämnet. Men nu var det rätt ögonblick för den att nå ut. De var förmodligen inte redo för den tidigare än så här, sade han till TT då.

Diktsamlingen täcker olika decennier i hans karriär och tar upp teman som kärlek, att vara svart, familj och att vara queer.

John Keene fick det särskilda poesipriset medan argentinska Samanta Schweblin, som även hon gästade Bokmässan i Göteborg i september, fick priset för bästa översatta litteratur för novellsamlingen ”Seven empty houses”. Schweblin delar priset med sin översättare Megan McDowell.

Efter två år då ceremonin för National Book Award varit digital på grund av pandemin kunde den amerikanska bokbranschen nu samlas på en restaurang i New York. Även om det var en kväll av festligheter diskuterades också stora utmaningar, skriver New York Times. Inte sedan den Amerikanska biblioteksföreningen började registrera bokförbud för 20 år sedan har utmaningarna varit större.

Priset för bästa fiktion gick till debutanten Tess Gunty för romanen The Rabbit Hutch som utspelas i ett bostadsområde för låginkomsttagare i en påhittad stad i Indiana. Till bästa fackbok utsågs South to America av Imani Perri, professor på Princeton, som skildrar sin resa tillbaka till ursprunget i den amerikanska södern för att undersöka identitet, kultur och politik.

Serieskaparen Art Spiegelman, mest känd för albumet “Maus,” fick årets hederspris.

Boktuggs fotnot: Marginalanteckningar av John Keene utkom på Nirstedt/litteratur i somras.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.