Eva Hagman debuterar med det perfekta komplementet till den traditionella kokboken

Eva Hagman.

Som fotograf försöker jag alltid fånga harmonin och skönheten i vardagen och har vid ett flertal tillfällen ställt ut både i Geneve och London med dessa ledord. Att intresset för färg, form och skönhet även skulle hitta in i mitt kök var, som så mycket annat i livet, en ren slump.

När vi upptäckte matallergier i familjen började jag intressera mig för matlagning i grunden. Jag utbildade mig i näringslära och gick en kockutbildning på välrenommerade Le Cordon Bleu. Denna kockskola excellerar i vackra upplägg av mat och jag fick lära mig många olika tekniker. Resultatet blev en blogg med glutenfria gourmetrecept vilken nu har följare från hela världen. Fotografierna i bloggen är mina egna och snart fick dessa foton nästan mer uppmärksamhet än mina recept. Därefter följde ett instagramkonto på samma tema men med fokus på matupplägg, inte recept.

Bland vänner och bekanta började jag få ett överdrivet rykte om mig att vara en fantastisk gourmetkock när i själva verket det var mina iögonfallande matupplägg som var orsaken till berömmet. Tanken på en bok, Vacker mat på fat som den nu heter, föddes under en fika med en vän som helt sonika sa att det ju var detta, hemligheterna bakom fantastiska matupplägg och recepten på annorlunda tillbehör, som jag skulle dela med mig av till andra.

Arbetet med boken blev mycket mer omfattande än vad jag hade kunnat ana. Genom att hålla ett par kurser i ämnet fick jag insyn i vad deltagarna tyckte var nytt och spännande och vad som var irrelevant. Därefter, under pandemin, fick jag möjligheten att många, långa dagar ostört sitta med fotografering, redigering därav och testning av recept. Familjen har villigt ställt upp på avsmakning och bedömning av samtliga experiment även om sju varianter på smaksatta oljor i olika färger kanske inte alltid var så frestande. Under den mest intensiva fasen var kylskåpet fullproppat med rödbetskaviar, spenatskum, parmesanlöv, flaskor och burkar som alla hade etiketter ”rör ej – ska fotas” så att min hungriga familj inte skulle råka äta upp mina alster. 

Jag är mycket glad över att nu, efter flera års arbete, äntligen kunna släppa boken ”Vacker mat på fat”. En bok som jag tror kommer att vara till nytta för många passionerade hemmakockar och som förhoppningsvis kommer att sprida en extra glans över deras redan så goda mat. 

”Vi äter ju med ögonen”, som uttrycket säger, och ett spännande matupplägg kan förhöja hela matupplevelsen.

Vacker mat på fat

Vacker mat på fat

Detta är det perfekta komplementet till den traditionella kokboken. Vacker mat på fat visar vägar till kreativa uppläggningar av mat - liksom de man ofta får på gourmetrestauranger. Ett praktiskt hjälpmedel i köket hos alla passionerade hemmakockar. 

Med ett stort antal bilder presenteras idéer och tekniker kring hur du kan förgylla din matpresentation. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.