Nicotext ger ut smart, rolig och snyggt förpackad kunskap

Sara Starkström på Nicotext. Foto: Boktugg

Spel utan el, det är en del av vad Nicotext förlag erbjuder. Annat är böcker med olika inriktning, allt med det gemensamma syftet att förgylla vardagen. Förlagets tre medarbetare gör allt från idé och innehåll till formgivning och sälj.

Nicotext förlag ger ut böcker och spel med syfte att förgylla vardagen och göra världen roligare. Förlaget startades 2002 av Carl-Johan Gadd, som fortfarande driver det, och Fredrik Colting.


ANNONS


Sara Starkström är förlagsredaktör på Nicotext. Med en bakgrund inom humaniora och studier i litteraturvetenskap, skrivande och kriminologi, det sistnämnda dock inget krav för jobbet, har hon hamnat på helt rätt plats.

– Jag har alltid velat bli författare, jag älskar att skriva och ta reda på saker. Om Carl-Johan föreslår att vi ska ha 400 frågor i ett spel säger jag att vi ska ha 600.

Nu är hon aktuell med boken Bortglömda platser – en fotografisk resa bland gömda och förfallna byggnader. Under ett decennium har Sara rest runt, mest i Sverige men även i andra delar av världen, och dokumenterat övergivna byggnader, sjukhus, flygplan och annat som lämnats i förfall och glömska.

Förlagets medarbetare gör i princip allt själva, från idé och bokskapande till sälj. Förlagets produkter säljs främst i butik, men inte i den traditionella bokhandeln. Det är oftast Sara som står för innehåll i böcker och spel och Carl-Johan Gadd för formgivning.

– En faktabok kan vara snygg, rolig och samtidigt lära ut något. En lärobok behöver inte vara något tråkigt som man tragglar sig igenom. Vi är inget ”fint” förlag, vi säger att det vi gör ska vara smart, roligt och snyggt förpackat.

I år ger förlaget ut 35 spel och böcker och siktar på 10 till 20 nästa år.

123-483 18 71

– Vi gillar att skapa och gör det vi själva gillar.

Pandemin och problemen med höga tryckpriser och pappersbrist slog mot förlaget, även om det såldes många spel under pandemin. Liksom för många andra gick stor tid åt funderingar om att spara på papper och om man verkligen skulle få det papper man beställt. Och inte minst ständiga uträkningar i Excel.

– Vi är glada att förra året är över men vi har stora framtidsplaner, det har vi alltid. Nu går vi in i en lågkonjunktur och man måste anpassa sig hela tiden. Jag hoppas att det snart blir som vanligt igen, det är klart att det finns en ljusare framtid. Även om människor måste dra in på onödiga utgifter tror jag att böcker är något man vill unna sig. Och alla vill umgås runt ett spel!

Nicotext vill själva bidra till en ljusare framtid för planeten.

– Vi är stolta för arbetet med miljön, vi planterar träd och klimatkompenserar. En del böcker är helt klimatneutrala och FSC-märkt papper är ett minimikrav för oss.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.