Försvunnen 1600-talsbok tillbaka i Sverige

Boken "New-Englands Rarities Discovered" , skriven av John Josselyn är åter i händerna på Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Cecilia Burman/Stockholms universitet.

För flera årtionden sedan – oklart exakt när – försvann en värdefull 1600-talsbok från Stockholms universitetsbibliotek. Nu är den hemma igen, sedan den återfunnits på en auktion i New York.

Boken i fråga – ”New-Englands rarities discovered” av John Josselyn – behandlar flora och fauna i New England i USA. Boken trycktes i London 1672 och betecknas som en raritet med högt värde på marknaden.

”Det känns mycket bra när försvunnet kulturarv återbördas. KB upplyste oss om att boken fanns för auktion på Sotheby’s och svensk polis och åklagare har arbetat mycket snabbt med att vidta rättsliga åtgärder, och därför har den nu kommit tillbaka”, säger Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek, i ett pressmeddelande.

Boken testamenterades till Kungliga Vetenskapsakademien i slutet av 1790-talet och hamnade senare på Stockholms universitetsbibliotek. Exakt hur och när den försvann är oklart – den var inte saknad och försvinnandet var inte heller polisanmält förrän i fjol, då boken dök upp på auktionen.

Dock har den sålts en gång tidigare i USA i slutet av 1990-talet, vilket innebär att försvinnandet bör ha skett för flera decennier sedan:

”Förmodligen var det länge sedan boken försvann ur samlingarna och vid en tid när säkerheten inte var lika bra som i dag. Forskarna kunde använda böckerna och förmodligen har den inte stulits utan ”råkat” följt med någon forskare till utlandet”, säger Widmark.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.