Skånska förlaget Bokfabriken ratar skånska röster i ljudböcker

Bokfabrikens VD Lasse Brahme Foto: Bokfabriken

SVT:s serie ”Tunna blå linjen” må innebära en popularitetsökning för skånskan, men i ljudböcker går den inte hem. Det menar Lasse Brahme, vd på det skånska förlaget Bokfabriken som satsar stort på just ljudböcker, skriver Sydsvenskan.

Lasse Brahmes erfarenhet är att skånskan riskerar att skrämma bort lyssnare.

– Det är precis som att folk upplever den som lite provocerande, säger han till tidningen.

Brahme uttalar sig utifrån egna erfarenheter. 2006 startade han förlaget ”Hör opp!” tillsammans med Mattias Lundgren och deras affärsidé var just ljudböcker på skånska. Sedan dess har han dock tänkt om för att nå fler lyssnare. Allt för många hänger upp sig på dialekten, resonerar han, med ett undantag: när skånskan är relevant för berättelsen. Som exempel lyfter han fram Sanna Persson Halapis inläsning av Marjaneh Bakhtiaris ”Kalla det vad fan du vill”, som bland annat handlar om just olika skånska dialekter.

Det är dock inte bara skånskan som stöter bort lyssnare, enligt Lasse Brahme. Han menar att ljudbokslyssnarna helst vill slippa nästan alla alla dialekter.

– Man läser inte på göteborgska heller, säger han till Sydsvenskan.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.