Danska författaren Solvej Balle chockad av Nordiska rådets pris 2022

Karin Rehnqvist, tonsättare och professor. Arkivbild: Magnus Andersson/TT.

Solvej Balle tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för ”Udregning af rumfang I, II och III”, de första tre delarna i en serie av totalt sju planerade band. Vinsten chockade den danska författaren.
Jag har ju bara skrivit halva boken, säger hon till TT.

Det blev varken Kerstin Ekmans ”Löpa varg” eller Linn Ullmanns ”Flicka, 1983” som fick årets litteraturpris. Istället valde juryn vad de kallar ”ett mästerverk i tiden”, danska Solvej Balles ”Udregning af rumfang I, II och III”.


ANNONS


Romanen handlar om Tara Selter, som plötsligt stängs ute från veckornas och månadernas växlingar och gång på gång tvingas uppleva den 18 november. Enligt juryn ställer verket ”grundläggande frågor om vad våra individuella upplevelser av tid och rum gör med våra liv och samliv.”

Enligt juryn gav de tre första banden perspektiv på samtidsteman som tillväxt, aktivism och kön.

– Nu blir det kanske lite för mycket uppmärksamhet kring de nästa. Det känns nästan skrämmande, säger Solvej Balle efter prisutdelningen.

– Jag är klar med det fjärde bandet, det kommer från tryckeriet i morgon. Och jag har kommit ganska långt med nästa.

TT: Varför ville du skriva om tid?
– Tid är centralt för en berättelse. För mig består berättandet till väldigt stor del av tid. Men jag vet egentligen inte varför det blev en berättelse där tiden stannar. Men det är något lockande och spännande i det.

I år ligger prissumman på 468 000 kronor och som traditionen bjuder delades Nordiska rådets priser ut i samband med den årliga sessionen, som den här gången hålls i Helsingfors.

123-483 18 71

Svensk musikvinnare

Sverige blev dock inte utan priser: kompositören Karin Rehnqvist fick ta emot musikpriset för verket ”Silent earth”, som kallas för ”ett omtumlande och starkt uppfordrande verk”.

Juryn slår fast att ”med klimatkatastrofen som fond växer ett stort anlagt musikdramatiskt narrativ för kör och orkester fram som leder lyssnaren från is till eld med en obeveklig kraft”.

– På slutet är det ett stort slagverkssolo med tre slagverkare som går loss tillsammans med stråkar, som hugger ganska hårt. Det är tufft och ganska mörkt, men jag tänkte att jag ska inte försöka att göra det trevligare än det är, säger Karin Rehnqvist till TT efter prisutdelningen.

Hon tycker att musiken blir ett sätt att bearbeta kollektiva trauman, som klimatkrisen.

– Musik är känslornas språk. Om man förstår det här känslomässigt, så kanske det blir mer begripligt än om vi bara läser statistiken.

TT: Vilken känsla vill du väcka hos den som lyssnar?
– Gör något! Gör något!

Rapaces film prisad

I filmkategorin stod ”Clara Sola”, i regi av Nathalie Álvarez Mesén för svenskhoppet men det blev det egensinniga isländska skräckdramat ”Lamm”, i regi av långfilmsdebuterande Valdimar Jóhannsson, som fick priset. Manuset är skrivet av den isländske författaren Sjón.

Där syns svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna och till TT sade hon om filmen att den hade ett ”fantastiskt välbalanserat manus” om sorg och moderskap.

– Valdimar kom till mig i London med manuset och jag läste fram till födseln av lammet och trodde först att jag hade läst fel, ”vänta den har en bebiskropp och ett lammhuvud”. Så började jag visualisera det och blev lite illamående samtidigt som jag satt och smålog, sade hon till TT.

Pris till terrorskildring

Bland barn- och ungdomslitteraturkategorin märktes bland andra svenska Emma Adbåges bilderbok ”Naturen” och ungdomsromanen ”Himlabrand” av Moa Backe Åstot bland de nominerade.

Men priset gick till norska Nora Dåsnes ”Ubesvart anrop” för ett ”starkt, trovärdigt och nyanserat verk om hur terrorangreppet den 22 juli 2011 drabbade hela den norska nationen.”

Text: Elin Swedenmark/TTSara Ullberg/TTMaria Davidsson/TT

Fakta: Vinnarna av Nordiska rådets priser

Nordiska rådets litteraturpris: Solvej Balle för ”Om udregning af rumfang I, II och III”.

Nordiska rådets filmpris: Den isländska filmen ”Lamm” av regissören och manusförfattaren Valdimar Jóhannsson, manusförfattaren Sjón och producenterna Hrönn Kristinsdóttir och Sara Nassim.

Nordiska rådets musikpris: Den svenska kompositör Karin Rehnqvist.

Nordiska rådets miljöpris: Mariehamns stad från Åland för Nabbens våtmark.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris: Nora Dåsnes för ”Ubesvart anrop”.

Boktuggs fotnot: Ingen av de prisbelönta böckerna finns på svenska – ännu. Nora Dåsnes Vita lögner, röda hjärtan är dock utgiven av Alfabeta och nästa år kommer hennes Låt skogen leva. Av Solvej Balle finns på svenska Kvartetten &, eller, om, så (2018).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.