Linn Ullmann tror på konkurrenten Kerstin Ekman: ”Mästerverk”

Linn Ullmann, nominerad för "Flicka 1983" tycker att Kerstin Ekmans "Löpa varg" är ett mästerverk. Arkivbild: Stian Lysberg Solum.

Nordiska rådets litteraturpris firar 60 år med lika starka som olika nomineringar, framhåller juryns Karin Nykvist. Bland dem finns romanen ”Flicka 1983” av Linn Ullmann som själv tippar på en annan vinnare på prisgalan den 1 november: Kerstin Ekman.

Även poeter får Nordiska rådets litteraturpris – de nominerade verken tillhör i regel en något smalare kvalitetslitteratur än de böcker som brukar vara aktuella för det svenska Augustpriset. Inför prisutdelningen i Helsingfors på tisdag kväll finns nu elva romaner och tre diktsamlingar bland de verk vars författare har chans att belönas med det största litteraturpriset inriktat på nordisk litteratur – i år 468 000 kronor.


ANNONS


– Det är väldigt fina böcker, jag skulle vilja säga att alla de här böckerna är boktips – juryn får ett svårt jobb, säger Karin Nykvist, kritiker, litteraturvetare och själv en av två svenska juryledamöter.

Åländsk kvinnohistoria

Platsen har stor betydelse i flera av romanerna, enligt Karin Nykvist, inte minst i åländska Karin Erlandssons ”Hem”. Erlandsson skildrar den åländska historien ur ett kvinnoperspektiv som präglats av oro, längtan, ibland också besvikelse. Medan mödrarna har varit hemma med barnen har männen farit ut först med vikingabåtar och några tusen år senare med kryssningsfartyg. Deras hemkomster har inte alltid varit lyckliga.

Danska Rakel Haslund-Gjerrilds skriver sinnligt om den queera sekelskiftskonstnären Kristian Zahrtmann i romanen ”Adam i paradis” medan Färöarnas Beinir Bergsson diktar om samkönad kärlek i ”Sólgardurin”.

Hos de två andra poeterna, grönländska Jessie Kleemann och samiska Mary Ailonieida Sombán Mari finns en tydlig postkolonial tematik, framhåller Karin Nykvist.

Känslomässigt kaos

Även minnet spelar stor roll, bland annat i isländska Elísabet Jökulsdóttirs självbiografiska roman ”Den kalla aprilsolen” där författaren utifrån egna ungdomserfarenheter av bipolär sjukdom skildrar den unga Védís känslomässiga kaos som bryter ut efter faderns död.

I den hyllade romanen ”Flicka 1983” borrar norska Linn Ullmann i smärtpunkterna, det skamliga och fula, under sitt möte som16-åring med en nästan 30 år äldre fransk fotograf. Romanen är en av de mest uppmärksammande bland årets nominerade, vilket inte hindrar att Linn Ullmann känner sig hedrad både över nomineringen och sammanhanget.

123-483 18 71

– Jag tycker verkligen det är toppskiktet av nordisk litteratur. Det är väldigt fint att vara i det sällskapet. Jag skulle säga Kerstin Ekman, om jag ska tippa vinnaren. Hon har ju skrivit en av de bästa böcker jag har läst, ”Löpa varg”. Jag tycker att den är ett mästerverk, säger hon till TT.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nordiska rådets övriga priser och nominerade från Sverige

Pristagarna tillkännages under Nordiska rådets session i Helsingfors den 1 november. Prissumman är varje kategori är på 300 000 danska kronor.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, ”Naturen” av Emma Adbåge och ”Himlabrand” av Moa Backe Åstot.

Nordiska rådets filmpris, ”Clara Sola” av manusförfattaren Maria Camila Arias tillsammans med manusförfattaren och regissören Nathalie Álvarez Mesén.

Nordiska rådets musikpris, ”Diversity” av Ebo Krdum samt ”Silent earth” av Karin Rehnqvist

Nordiska rådets miljöpris, Kristianstad Vattenrike .

Fakta: De nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Sverige

”Löpa varg”, roman av Kerstin Ekman

”Den dagen den sorgen”, roman av Jesper Larsson

Finland

”Eunukki”, roman av Kristina Carlson

”Röda rummet”, roman av Kaj Korkea-aho

Färöarna

”Sólgardurin”, diktsamling av Beinir Bergsson

Grönland

Arkhticós Dolorôs, diktsamling av Jessie Kleemann

Island

”Truflunin”, roman av Steinar Bragi

”Den kalla aprilsolen”, roman av Elísabet Jökulsdóttir

Norge

”Dette er G”, roman av Inghill Johansen

”Flicka 1983”, roman av Linn Ullmann

Det samiska språkområdet

”Beaivvás mánát”, diktsamling av Mary Ailonieida Sombán Mari

Åland

”Hem”, roman av Karin Erlandsson

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.