Kritik mot ”vit” jury för Bragepriset i Norge

Åsne Seierstad är en av de författare som har nominerats till årets Bragepris. Nu har en debatt om nomineringarna och juryns sammansättning inletts i Norge. Arkivbild: Ole Berg-Rusten/AP/TT.

En debatt har utbrutit i Norge efter att nomineringarna till årets Bragepris avslöjades i torsdags, uppger NRK.

Ingen av de nominerade författarna har flerkulturell bakgrund och i juryn sitter bara en person som har annan bakgrund än helnorsk.

– Att juryn är så vit, för att använda ett sådant begrepp, tycker jag är oroväckande och uppseendeväckande, säger den tidigare förlagsredaktören Nazneen Khan-Østrem.

Hon framhåller att det inte saknas kompetenta personer med mångkulturell bakgrund som skulle kunna sitta i juryn – och att juryns sammansättning är helt avgörande för de böcker som väljs ut till Bragepriset. Sedan 2019 har bara två författare med annan bakgrund än ”purnorsk” nominerats till priset.

Kritiken tillbakavisas inte av Kari Marstein, förlagschef på bokförlaget Gyldendal och ordförande för Bragerådet. Hon tycker själv att det är pinsamt att urvalet ser ut som det gör både vad gäller juryn och de nominerade.

– Det är uppenbart inte bra nog. Jag är helt enig med kritiken och förstår den, säger hon.

Bland dem som har nominerats till årets pris märks Åsne Seierstad för boken Afghanerna (på svenska i januari 2023) och Vigdis Hjorth för Femton år: Den revolutionära våren.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.