Maria Gustavsdotter skriver om vikten av att ha en egen lön

Maria Gustavsson skriver historiska romaner med ett kvinnligt perspektiv. Bild: Hans Jonsson

Maria Gustavsdotter skriver historiska romaner ur ett kvinnligt perspektiv. Gärna sådana som kräver mycket research och utspelar sig på 1500-talet eller 1600-talet. Nu är hon aktuell med En egen lön, vars två parallella berättelser om Hillevi och Daphne utspelar sig 1913 och 2020. De bär båda på samma dröm, att verka som fotograf och dessutom kunna försörja sig på det.

En egen lön inleds med ett citat från Maria Gustavsdotters mamma: Se till att du aldrig behöver be en man om ditt dagliga bröd. Den svårigheten står både Hillevi och Daphne inför. Hillevi är 16 år och Daphne är 32 år, ändå är de på samma plats i livet. Hillevi tjänar pengar men få inte disponera dem eftersom hon är omyndig tills hon är 25 år. Daphne startar företag men pandemin gör att hon blir hemmafru utan några ”dra åt helvete-pengar” sparade.


ANNONS


– Det gäller nu, då och alltid. Har du inte egna pengar, om du inte tjänar pengar på ett eller annat sätt, är du inte fri.

Maria Gustavsdotter har även en egen erfarenhet av att inte fullt ut kunna styra över sitt liv. När hon var ung och ville bli journalist sa hennes pappa tandläkaren nej och vägrade skriva på ansökan om studiemedel, vilket då krävdes. I stället kom han, läraren på Tandläkarhögskolan, hem med en ifylld ansökan till tandläkarutbildningen.

– Jag var inte myndig, myndighetsåldern var 21 år. Jag satt i Hillevis sits. Det låter fruktansvärt, men han ville mig väl.

Så Maria började på Tandläkarhögskolan, fick kompisar, trivdes och fick frihet på ett annat sätt när föräldrarna släppte taget. Men skrivit, det har hon alltid gjort, även under åren som tandläkare.

Ett stort intresse för historia har alltid funnits hos Maria, men det var när hon 1994 ramlat över en brevsamling som hennes mormors syster Lovisa skrivit som det verkligen tog fart. Lovisa var missionär i Kina i början av 1900-talet, men blev förälskad i och rymde med sin muslimske kock. En skandal, naturligtvis. Breven sparkade i gång flera år av research, bland annat kan Maria stoltsera med 7 poäng i missionshistoria. Resultatet blev romanen Från din syster Lovisa.

Projektet gav också blodad tand på research. Snustorra avhandlingar, dammiga arkiv, populärhistoria, museer, resor. Maria Gustavsdotter stannar gärna kvar i researchfasen länge. Men en slutsats har hon dragit:

123-483 18 71

– Vi människor är desamma, det vi känner och det vi upplever. Det är samma sorger och samma brister. Men våra värderingar har ändrats, vi har en annan syn på barn och kvinnor idag.

Maria Gustavsdotter ger fyra boktips om livet för hundra år sedan:

Norrtullsligan av Elin Wägner

”En skildring av ogifta kvinnor i Stockholm och deras bekymmer. Hillevi läser den här boken.”

Romanserien Det stora århundradet av Jan Guillou

”De två första delarna utspelar sig under de första årtiondena av 1900-talet.”

Ett eget rum av Virginia Woolf

”Den är senare, men jag tror Hillevi skulle känna igen sig. Hon har ju verkligen ett behov av ett eget rum både mentalt och rent fysiskt.”

Nässlorna blomma av Harry Martinson

”Den utspelar sig i Sverige under de första årtiondena.”

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.