Fångar föredrar böcker om eller av kriminella – här är de 10 mest lånade

Journalisten och författaren Diamant Salihus bok "Tills alla dör" har lästs flitigt på anstalterna Kumla och Hall. Arkivbild: Duygu Getiren/TT.

Svenska intagna vill helst läsa böcker om eller av andra kriminella. Det visar en sammanställning av de mest utlånade böckerna på fängelserna Kumla och Hall.

Allra helst ville de intagna läsa reportageboken ”Tills alla dör”, som handlar om gängkonflikten vid Järvafältet, och är skriven av journalisten och författaren Diamant Salihu, skriver Dagens Juridik.

– Det gör mig otroligt glad, säger Salihu till tidningen.

– När jag tog mig an det här svåra projektet var en av mina ambitioner att de som berörs mest skulle läsa boken.

Tvåa på listan är ”Vapensmederna”, skriven av Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen. I boken kartlägger de bland annat sex personer i Sverige som har haft stor betydelse för vapentillgången i landet.

Trots att topplistan över de utlånade böckerna främst består av böcker om kriminalitet finns det några undantag. Träningsboken ”Solitary Fitness” av Charles Bronson och ”Haja börsen med börshajen” av Andra Farhad och Frida Söderlund var bland de 20 mest utlånade böckerna. Niccolo Machiavellis ”Fursten”, som gavs ut redan på 1500-talet, var den elfte mest utlånade boken.

Fakta: Topp tio på Kumla och Hall

1. Diamant Salihu – Tills alla dör

2. Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle – ”Vapensmederna”

3. Ali Khalil och Cyril Hellman – ”Lilla Chicago”

4. Lasse Wierup – ”Gangsterparadiset”

5. Robert Greene – ”The 48 laws of power”

6. Johanna Bäckström Lerneby – ”Familjen”

7. Ann Törnqvist – ”Följ fucking order”

8. Gregory David Roberts – ”Shantaram”

9. Janne Raninen – ”Bakom murarna”

10. Jacob Härnqvist – ”Gangsterliv”

Källa: Dagens Juridik

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.