Fällan av Caroline Engvall vill trots svårt ämne ge läsaren hopp

Caroline Engvall är aktuell med reportageboken Fällan. Bild: Gabriel Liljevall

Caroline Engvall är aktuell med boken Fällan, en reportagebok där hon tar ett helhetsgrepp på ämnet sexuella övergrepp på barn på nätet. Även om den var tung att skriva vill hon att boken ska förmedla hopp till läsarna.

Fällan är bok 23 i ordningen sedan debuten med 14 år till salu. Caroline hade tänkt uppmärksamma vad hon trodde var den tjugonde boken, men insåg vid genomräkningen att det redan var för sent. Hennes böcker utgår från samma tema, sexuella övergrepp på barn på nätet, ett ämne hon kom i kontakt med som ung journalist och som hon kommit att bli en av Sveriges främsta experter på.


ANNONS


Det som började med ett brev från en ung tjej som berättade om övergrepp hon varit med om blev den verklighetsbaserade boken 14 år till salu som gavs ut 2008. 

– För mig som journalist var det en helt ny värld.

Fällan är en reportagebok där läsaren dels får möta Nadja, Edvin och Amanda som utsatts för olika former av sexuella övergrepp på nätet, dels experter och även förövare.

– Jag har genom alla år följt ärenden som rör sexualbrott mot barn på nätet och ville ta ett helhetsgrepp. Fällan var tung att skriva och det var en utmaning att inte göra den för tung att läsa. Utgångspunkten är att vi alla kan göra skillnad.

Sedan den första boken har det hänt en del. Metoo gjorde att vi pratar mer öppet om sexuella övergrepp i stort.

– Det är många inom rättsväsendet som gör ett fantastiskt jobb, men det här prioriteras ned och det är enorma ärenden som kräver mycket mer resurser. Men jag ser i politiken att det går bakåt, inte minst nu när man pekar ut prostituerade och vill utvisa dem.

123-483 18 71

Skriver både fiktion och fackböcker

Caroline Engvall varvar reportageböcker med skönlitteratur.

– Jag är journalist och trodde att reportageböcker var mitt spår om jag skulle skriva böcker. Men jag har alltid haft en uttalad dröm att jag vill skriva ur fantasin. Så slog det mig att jag kan lyfta in det jag kan i fiktionen och använda granskningar som jag gjort där.

Resultatet är två olika spänningsromanserier. Dessutom skriver hon barnböcker, serierna Nollan och nätet och Nollan och nätet junior, som bland annat ska göra det lättare för vuxna och barn att prata om livet på nätet. Skrivandet av olika böcker pågår parallellt och ständigt. Så fort det finns några minuter över åker mobilen fram och text blir till.

– Jag skriver jämt. Jag var ett blygt barn, pratade inte med någon, men jag skrev hela tiden. Skrivandet är mitt liv, jag vissnar utan det.

Även om både fackböcker och spänningsromaner bygger på allt som Caroline lärt sig under åren och har samma tema finns det givetvis stora skillnader i hur bokprojekten tar form. För journalisten som var van vid att varenda liten bokstav ska faktakollas är romanskrivandet en frihet.

– I spänningsromanerna kan jag gå rakt in i en fantasivärld. Jag ville alltid vara i en annan värld som barn och nu får jag det.

Måste lära oss se signaler

Caroline hoppas att alla som har barn i sin närhet ska läsa Fällan.

– Inte bara de med egna barn. Det kan vara svårt att berätta om övergrepp för den egna föräldern och lättare att prata med en granne, kompis eller morföräldrar. Och de som jobbar med barn ska förstås läsa den. Det finns en rädsla att prata om det, man ska inte väcka den björn som sover. Förövarna är manipulativa och skickliga, vi kan inte skydda oss men vi måste lära oss att se signalerna. Vid en föreläsning på en gymnasieskola jag gjorde nyss sa en elev att ”Det här har ingen vuxen någonsin pratat med oss om”.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.