Bookerpriset 2022 till lankesiske författaren Shehan Karunatilaka

Storbritanniens drottninggemål Camilla gratulerar Shehan Karunatilaka. Foto: Toby Melville/AP/TT.

Shehan Karunatilaka belönas med Bookerpriset 2022 för romanen ”The Seven moons of Maali Almeida”.

Den lankesiske författaren får det brittiska priset för sin roman The Seven Moons of Maali Almeida, som utspelar sig under inbördeskriget i Sri Lanka under tidigt 1990-tal.

Boken valdes ut för ”ambitionen, omfattningen och skickligheten, djärvheten, fräckheten och munterheten i utförandet”, motiverar juryordföranden Neil MacGregor, tidigare chef för British Museum, priset.

– Det är en bok som tar sin läsare på en bergochdalbanetur genom liv och död, rätt in i vad författaren beskriver som världens mörka hjärta, säger han enligt AP.

– Där finner läsaren till sin överraskning glädje, ömhet, kärlek och lojalitet, fortsätter han.

Romanen är författarens andra, efter den flerfaldigt prisbelönta debuten ”Chinaman” om en cricketspelare, som utkom 2010.

Karunatilaka, född 1975, beskrivs som en av Sri Lankas mest framstående författare. Han har även skrivit pjäser, rocklåtar och reseberättelser.

Priset, som är på motsvarande drygt 600 000 kronor, delades ut under en högtidlig ceremoni av drottninggemål Camilla i London.

Boktuggs fotnot: The Seven Moons of Maali Almeida finns ännu inte översatt till svenska och inte heller hans första bok.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.