Unikt exemplar av boken ”Don Quijote” kan gå för sex miljoner

En man går förbi en bild av "Don Quijote" i La Mancha, Spanien. Arkivbild: Paul White.

En 400 år gammal version av Miguel de Cervantes klassiska bok ”Don Quijote” väntas inbringa mellan drygt fyra och sex miljoner kronor.

Exemplaret som nu säljs av Sothebys införskaffades 1936 av diplomaten Jorge Ortiz Linares och innehåller flera versioner av boken, där författaren har korrigerat vissa fel som fanns i de tidigare upplagorna, skriver The Guardian.

– Det är lite ett mirakel att hitta en så värdefull bok som inte har funnits på marknaden på över 70 år, säger antikvarien Jean-Baptiste de Proyart.

Även en novellsamling av Cervantes är till salu, som bland annat innehåller ”Samtalet mellan hundarna” där två hundar konverserar. Samlingen värderas till mellan två och tre miljoner kronor.

”Don Quijote” är en av världslitteraturens stora klassiker och Cervantes ville med sin berättelse om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogna vapendragare Sancho Panza kommentera riddarromanernas förljugenhet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.