Författaren Tsitsi Dangarembga dömd till böter

Tsitsi Dangarembga talar med journalister efter rättegången i Harare. Arkivbild: Tsvangirayi Mukwazhi AP/TT.

Den internationellt prisbelönta zimbabwiska författaren och filmregissören Tsitsi Dangarembga har dömts till en villkorlig dom, giltig i fem år, samt böter i Zimbabwe, uppger BBC. Domstolen dömer henne för uppvigling av våld.

Dangarembga greps i juli 2020, anklagad för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale. Dangarembga förespråkade reformer av korrupta institutioner i Zimbabwe och bar på ett plakat. I rättegången förklarade hon sig oskyldig.

– Utrymmet för yttrandefrihet och frihet för medier krymper och blir alltmer kriminaliserat, sade hon till BBC utanför rättssalen.

”Vi är förskräckta över domen”, säger Liesl Gerntholtz på amerikanska PEN/Barbey Freedom to Write Center i ett uttalande.

”Det här visat hur hotad det fria ordet är i Zimbabwe och vad modiga författare som Dangarembga riskerar när de står upp för sina rättigheter”.

Boktuggs fotnot: Bokförlaget Tranan återutgav tidigare i år ut Rotlös av Dangarembga på svenska och förra året kom En kropp att sörja.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.