Hanna Landahl om känslosvall i ungdomsböcker – med fem boktips

Författaren och läraren Hanna Landahl. Foto: Johan Pehrson

Läraren och författaren Hanna Landahl älskar att skriva för unga, och tycker att det är viktigare nu än någonsin att vuxna inte ger upp om ungdomars läsning.

Hanna Landahl har skrivit ett tiotal böcker för både vuxna och unga. Förra året kom bland annat ungdomsboken Love, Love, Love och barnboken Tänk om han är död.


ANNONS


Nu är hon aktuell med Branden, en berättelse om relationer och tonårstankar, första delen i en ny serie.

I flera år har Hanna jobbat som grundskollärare och är nu på en resursskola. Hon brinner för att få elever att läsa mer och skriver om barn och ungas vardag och deras känslor som de lätt kan känna igen sig i. Böckerna är relativt lättlästa, så att de är tillgängliga också för de barn och ungdomar som hellre gör annat än att läsa.

– Överflödet av svallande känslor är det som gör att jag älskar att både skriva och att läsa ungdomsböcker. Att allt faktiskt får och bör kännas så mycket. I vuxenvärlden är det liksom inte okej. Där förväntas vi vara så förnuftiga och återhållsamma hela tiden. Därför är det befriande att som vuxen få kliva in i de här känslorna igen mellan varven. Det får mig att känna mig levande, säger Hanna.

Fem tips på ungdomsböcker med svallande känslor

Jack av Christina Lindström
”Christina Lindström är verkligen en mästare i att skriva om svallande tonårskänslor på ett sätt som får det att kännas djupt inne i läsaren. Och Jack är dessutom så befriande skratta-rakt-ut-rolig i stora delar, samtidigt som där också lurar ett stort mörker. En riktig fullpoängare, tycker jag!”

Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall
”Egentligen skulle detta ha kunnat vara en ganska vanlig relationsroman om några ungdomar i en småstad. Men det är långt ifrån vad den här romanen är. För i den här berättelsen har författarna gjort något väldigt smart och vänt på könsrollerna, vilket leder till en både befriande och bitvis ganska omskakande läsupplevelse.”

Jag ger dig solen av Jandy Nelson
”Det är näst intill omöjligt att tipsa om ungdomsböcker med svallande känslor utan att lyfta fram den här boken. Den känsloexplosion den framkallade i mig får Jag ger dig solen att klättra högt upp på topplistan över bästa mina läsupplevelser någonsin. Alla kategorier. Full av kärlek, sorg och vänskap – och allt dessutom i kubik.”

123-483 18 71

Förr eller senare exploderar jag av John Green
”Jag tror att jag grät konstant när jag läste den här boken. Men inte enbart därför att man från allra första början förstår att 17-åriga Hazel kommer att dö av cancer. Utan också för allt som den säger om livet och om kärleken. Förr eller senare exploderar jag var den första ungdomsroman jag läste i vuxen ålder och också den som gjorde att jag på allvar tog den här genren till mitt hjärta.”

Du känner mig så väl av Nina LaCour och David Levithan
”Ännu en amerikansk pärla. I den här boken spelar den romantiska kärleken på sätt och vis en biroll, då den istället lämnar plats för något som kanske är ännu viktigare i livet: djup och innerlig vänskap.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.