Drygt 82 000 besökare på Bokmässan 2022

Bokmässan i Göteborg 2022 lockade drygt 82 000 besökare till Svenska Mässans hallar. Foto: Boktugg.

Bokmässan 2022 lockade 82 156 besökare, den första normala mässan efter två år av digitala och hybridmässor. Dessutom såldes 7 300 accesser till Bokmässan Play.

– Jag är fantastiskt stolt över att vi lyckades åstadkomma en Bokmässa såsom vi känner den med många besökare, härlig stämning, mängder av författare och fyllda seminariesalar. Aldrig förr har vi varit så glada för alla köer – utanför entrén, till signeringar och seminarier. Trots en orolig omvärld har läsarna hittat tillbaka till Bokmässan, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg, i ett pressmeddelande.  


ANNONS


Under de fyra dagarna var antalet besökare en återkommande fråga bland utställare och författare. I år hade man valt att öppna upp torsdagen (som historiskt varit en branschdag för endast fackbesökare) och hela fredagen (som tidigare varit branschdag fram till kl 14) för alla besökare.

Exakt vilken effekt detta fick kommer arrangörerna säkerligen att analysera, men bland många utställare var upplevelsen att torsdagen blev något bättre besöksmässigt men att försäljningen inte riktigt följde med.

Fredagen brukar ge en rush av besökare när dörrarna öppnas för allmänheten kl 14 och sedan gott om folk ända fram till stängning kl 19. Nu blev det istället en tidigare topp med rejält med folk i gångarna redan strax efter lunch, däremot blev det glesare i gångarna tidigare på kvällen.

Överlag uteblev den rejäla trängseln i gångarna mellan montrarna även under lördagen. Inte för att någon egentligen längtar efter att gå med myrsteg inne på mässan men det är ett tecken på färre besökare som för utställarna innebär färre bokköpare.

Den stora frågeställningen inför årets Bokmässa var om besökarna skulle återvända och svaret på den frågan är väl trots allt ett tydligt ja.

Hur står sig årets publiksiffra jämfört med tidigare år? Låt oss titta på staplarna för de senaste tjugo åren så ser vi ett rejält fall i samband med demonstrationsåret 2017 samt de två pandemiåren där 2020 innebar att inga besökare alls fanns på plats utan enbart medverkande i tv-studios och 2021 med begränsat antal.

123-483 18 71
Bokmässans besöksstatistik där rasistdemonstrationer skrämde bort besökare och orsakade ett ras 2017, en återhämtning de två följande åren innan pandemin stängde mässan och så återstarten 2022.

2007 hade Bokmässan över 108 000 åskådare. 2019 var siffran strax över 86 000, vilket comebacken 2022 inte riktigt nådde upp till. Om man nu inte räknar in dem som deltagit på distans genom att följa de seminarier som sändes på Bokmässan Play. I så fall hade Bokmässan totalt runt 89 500 besökare.

Men det är mer av ett teoretiskt resonemang som knappast betyder något för merparten av utställarna på mässgolvet. Nu börjar arbetet för att locka fler besökare till nästa års mässa.

Fotnot: Vi återkommer med en analys av vilka andra frågor som Bokmässan kommer att behöva adressera inför 2023.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.