Tina Harnesk debuterar med Folk som sår i snö

Tina Harnesk. Foto Sandra Hallnor.

Att hindra Máriddja var som att försöka hålla tillbaka krystvärkar med hjälp av böner och plåster. Genom småbarnsår, depression, pandemi och ett försök till arbetsliv stångade hennes historia sig fram som ett björnspjut genom mjukdelar och päls.

Så ut kom hon, rätt i knäet på mig, en boktravande höns- och kattmånskensbonde i Norrbottens inland som varken hade tid eller ork för någon annans dramatik. Det var bara att försöka hänga med.

Men under den turbulenta resan med henne insåg jag att berättelsen inte bara var ett nödvändigt ont för mig själv, utan att Máriddja hade något viktigt att säga världen. Hon talade om värden i livet som faller i glömska, om stöttålig kärlek i en fragil värld och om krafter i en kultur som är främmande för de flesta. Och bland det folk som både jag och Máriddja tillhör, är äldres ord och lärdomar viktiga och dyrbara.

Så jag lyssnade, skrev och lät en vidlyftig gammal samisk kvinna ur min fantasi berätta sin historia.

Nu vill jag dela den med er.

Folk som sår i snö

Folk som sår i snö

NOMINERAD TILL ADLIBRISPRISET ÅRETS DEBUT

Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått. 

Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.