Cirkulära företaget Reink vill använda folks bokhyllor som bibliotek

Staffan Davidsson är en av grundarna till Reink. Bild: Privat

På Bokmässan lanseras Reink, ett sätt för författare och förlag få betalt i flera omgångar när böcker byter läsare. Flera förlag är intresserade av den nya cirkulära affärsmodellen och grundaren Staffan Davidsson ser vinster för förlag, författare och inte minst miljön.

Staffan Davidsson är själv författare till böckerna Under ytan, Stilla storm och Kalla tårar. Idén föddes när två vänner hälsade på, och en av dem ville köpa hans senaste bok. Bra, sade den andra, då kan jag låna den efter dig.


ANNONS


– Jag skojade och sa att jag tyckte att han var en snåljåp som inte köpte en egen bok, och så började tanken formas. Det är inte hållbart för miljön att alla köper böcker, och det är inte hållbart för författaren om alla lånar ut sina böcker, säger Staffan Davidsson som tillsammans med Maycel Isaac grundat företaget.

Med Reink betalar varje läsare för upplevelsen att läsa, och förlag och författare får därmed betalt i flera omgångar under bokens livstid. Varje bok får en identitet i form av en streckkod och i en app kan hugade läsare på en karta kolla var det finns en ledig bok, hämta den och checka in.

– Vi använder folks bokhyllor som ett stort bibliotek, det är som en böckernas Airbnb.

Läsaren betalar sedan en summa den anser rimlig mellan två angivna belopp, checkar ut och lämnar boken vidare.

 – Naturligtvis kommer böcker att försvinna längs vägen, men risken är ganska liten för de som ger ut böcker och de tjänar förhoppningsvis mer på varje bok än man gör idag.

Den största delen av intäkterna går till förlag och författare. Reink tar en liten del för tjänsten.

123-483 18 71

Reink har fått pengar från Energimyndigheten, ju fler som läser samma bok desto bättre för miljön är det. Förlagen som Staffan Davidsson kontaktat har varit positiva, och även förlag han inte kontaktat har hört av sig.

Till Bokmässan kommer Reink med 1 700 böcker som olika förlag och författare bidragit med. Som i en typisk start-up är det alle man på däck som gäller och Staffan har anlitat sin 16-åriga dotter för att klistra in märken i böckerna.

– Vår förhoppning är att vi står där på söndagen och alla böcker har tagit slut.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.