Den innersta kretsen runt en schaman berättar om hur de drogs in i en sekt – och hittade ut

Författaren och journalisten Eva Brenckert. Bild: Johanna Amrén

När en schaman kom till ett litet samhälle lockades många av den karismatiske mannen. Men efter en tid där de förlorar mer och mer av sin självständighet stod det klart att de fastnat i en sekt. Eva Brenckert har pratat med personer som befann sig i sektens innersta kärna om hur de drogs dit, om en tillvaro med psykisk misshandel och övergrepp och hur de hittade ut.

Författaren och journalisten Eva Brenckerts bok Den falske schamanen: Sektens innersta krets skildrar deltagarnas berättelse och som grund ligger rättegångshandlingar, mannen dömdes till fängelse för sina handlingar, men också dagböcker och många möten med personerna för att lyssna till deras upplevelser.


ANNONS


– Vi har gråtit och skrattat och de har gått in i berättelsen igen. De lever ett bra liv idag men kan känna sorg över åren som gick. De vill berätta, de vill förstå vad som hände och det här är deras sätt att hjälpa så att någon annan kanske inte hamnar i samma situation, säger Eva Brenckert.

Boken är skriven som en berättelse där man följer deltagarnas historia. Alla är anonyma och platserna i boken stämmer inte överens med verkligheten.

– Jag provade olika sätt att skriva och hittade en form som funkar, det är en friare form som gör det lättare att gestalta.

Arbetet med boken har även varit av nytta för personerna som bidrar med sina upplevelser. Också de själva vill veta hur de hamnade i detta, de var ju helt vanliga människor.

– En hade flyttat till ett nytt samhälle och var extra öppen, lite vilsen. Mannen var arbetslös, frun orolig och äktenskapet knakade lite i fogarna. Alla människor har sådana faser i livet när man är extra sökande. Att då träffa på någon så manipulativ, jag tror att alla skulle kunna hamna i en sådan situation.

Som sekt var organisationen lös i kanterna med en innersta kärna på tolv personer och ett hundratal som kom på möten. Det var kul, härligt och en bra gemenskap – som en stor familj där man skrattade mycket och var öppna mot varandra. Men mannen var manipulativ och styrde deltagarna med olika tekniker.

123-483 18 71

Han kunde inför hela gruppen höja någon till skyarna och berätta hur fantastisk personen var för att nästa gång inför alla vara fruktansvärt elak mot samma person.

– Alla var livrädda, ingen ville höra att hon var en dålig människa utan ville höjas upp igen.

Det är också det som kan vara ett varningstecken på att något osunt är på väg att hända i en grupp. Ett väldigt tydligt tecken är när ledaren börjar försöka få en att känna sig speciell eller utvald.

– Ett annat varningstecken är hemlighetsmakeri, när inte allt är öppet, när ledaren börjar säga till den som är intresserad att hen inte ska berätta vissa saker för andra, att resten av mänskligheten, gruppen, landet, syskon, föräldrar eller liknande inte förstår, inte är mogna.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.