Storytel lägger ner tidningsappen Ztory efter två år

ztory läggs ner
Ztory erbjuder morgontidningar, magasin och barnböcker. Nu läggs appen ner. Montage: Boktugg.

Två år efter köpet av tidningsappen Ztory väljer Storytel att avveckla tjänsten. Medarbetarna på Ztorylabs kommer att erbjudas anställning inom Storytel.

Det var i januari 2019 som Storytel meddelade att de köpt Karlstadbaserade appen Ztory som erbjuder läsning av digitala tidningar och magasin. Ända sedan dess har Ztory drivits som en separat app och som ett tillvalserbjudande för Storytel-kunder i Sverige och Spanien. Men uppenbarligen var efterfrågan eller konverteringen för låg.


ANNONS


”Från 1 september 2021 upphör Ztory, Storytels prenumerationstjänst för tidningar och magasin. Storytel ökar därmed sitt strategiska fokus på användarupplevelsen och på fortsatt stark expansion och tillväxt i sina ledande och välpositionerade kärnverksamheter inom utgivning, digital utveckling, distribution och produktion av bland annat ljudböcker och e-böcker”, skriver Storytel idag i ett pressmeddelande.

– Tidigare i vår genomförde vi en strategisk översyn av hur Storytels portfölj med varumärken och verksamheter bör struktureras bäst mot framtiden och i den starka expansion som vi kommer befinna oss åtskilliga år framöver. Genom den här förändringen kommer Storytel att i ännu högre utsträckning kunna utnyttja sitt starka momentum fullt ut och ytterligare skärpa fokus på kraftfulla och skalbara lösningar som höjer upplevelsen av berättelser för våra användare i hela världen, säger Jonas Tellander, grundare och VD för Storytel, i ett pressmeddelande.

Förutom tidningar och magasin har man i Ztory kunnat läsa bilderböcker för barn. Frågan är om Storytel nu istället kommer att ta med sig en del av denna funktionalitet in i den vanliga Storytelappen. I pressreleasen talas dock mer om audiofokus:

– Det stora genomslaget och intresset för vårt egenproducerade dokumentära innehåll inom ramen för Storytel Original och poddar, inte minst i genren True Crime, borgar för fortsatt hög dagsaktualitet i Storytels stora och heltäckande utbud även när Ztory upphör, säger Jonas Tellander.

Storytel har det senaste året anställt omkring 200 nya anställda och har ett starkt behov av unika talanger för sin expansion. Därför är det inte överraskande att trots nedläggningen av Ztory ”kommer samtliga berörda medarbetare att erbjudas fortsatt anställning hos Storytel”.

– Storytel har haft kontor i Karlstad sedan 2019, det har vuxit stadigt sedan dess – och fortsätter att växa. Syftet med det här strategiska beslutet är att skapa utrymme för att öka och vässa satsningen på Storytel ännu mer. Och vi har faktiskt flera annonser ute för nya tjänster i Karlstad redan nu, säger Dan Panas, Head of Global Communications & PR på Storytel.

123-483 18 71

Ztory omsatte endast 5,5 Mkr (2018) året innan Storytel köpte bolaget och gjorde då en förlust på 3 Mkr. Konkurrenten Readly har vuxit och expanderat kraftigt och omsatte 2019 hela 264,7 Mkr, dock med en förlust på 146 Mkr. Nyligen redovisade de första kvartalet 2021 då omsättningen blev hela 102 Mkr men samtidigt ökade förlusten och landade på -59,5 Mkr.

Uppenbarligen ansåg inte Storytel att det var värt att fortsätta konkurrera på denna del av mediamarknaden.

”Ztorys verksamhet upphör från 1 september 2021. Förändringen kommer inte ha en väsentlig påverkan på Storytel Groups finansiella ställning”, skriver Storytel.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.