Danska branschtidningen Bogmarkedet får ny ägare

Danska branschtidningen Bogmarkedet lever vidare med ny ägare. Montage: Boktugg. Bakgrundsbild: iStock.

Den danska motsvarigheten till Svensk Bokhandel och Boktugg: Bogmarkedet (som numera är helt digital) får ny ägare. Kristian Sondt, som är konsult åt många förlag, tar över sajten från 1 februari.

Det är inte bara i Sverige som branschtidningar i bokbranschen har det tufft. Bogmarkedet i Danmark har faktiskt funnits i 167 år, redan 1854 startade den som en fysisk tidning. Men det senaste decenniet har varit stökigt. Efter en konkurs 2013 valde man att rekonstruera, lägga ner den tryckta tidningen och fokusera på sajten och nyhetsbrevet (som idag utkommer dagligen måndag-fredag). Tre år senare, 2016, gick Bogmarkedet ännu en gång i konkurs och togs över av Christen Bonde som drivit sajten sedan dess och lyft både trafik och innehåll. Men ekonomiskt har det ändå varit tufft och Bogmarkedet hotades därför av nedläggning.


ANNONS


Idag meddelade Kristian Sondt i en artikel på Bogmarkedet.dk att han tar över ägarskapet från 1 februari och därmed tryggar nyhetssajtens fortlevnad.

”Själv stötte jag första gången på Bogmarkedet som entusiastisk, 20-årig bokhandlarelev på Roses Bog & Idé i Frederiksund. De följande 23 åren har Bogmarkedet varit en självklar del av mitt dagliga yrke som bokhandlare, bokansvarig, bokhandelschef och inte minst som ägare av förlagskonsultverksamheten LICS, som jag startade 2018”, skriver Kristian Sondt.

LICS är ett kombinerat sälj- och konsultbolag med ett tjugotal förlag som kunder, däribland svenska Novellix som ju lanserat sina böcker i Danmark.

– Jag blev glad när jag hörde att det annars nedläggningshotade fackorganet kommer att leva vidare med Kristian och Jesper i spetsen. Det är två mycket kompetenta och duktiga människor som båda har stor branschöverblick och massor av energi, säger Christian Bonde i ett uttalande.

Här på Boktugg önskar vi givetvis våra nygamla kollegor lycka till. Branschtidningar behövs inte minst i denna tid när bokmarknaden befinner sig i kraftig utveckling genom den accelererande digitaliseringen.

Hur går det för Boktugg med ekonomin då? Jodå, vi räknar med att kunna leverera svarta siffror för 2020. Men för att långsiktigt kunna utveckla sajten och hålla den nivå vi vill så behöver vi öka omsättningen till ett par miljoner. Så vi säger väl som alla andra mediabolag: Om du gillar det vi gör så prenumerera antingen som Supporter eller som Insider. Och driver du förlag så annonsera för att nå hundratusentals bokälskare.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.