Så ska Akademibokhandeln genomföra en trygg bokrea 2021

Maria Edsman Akademibokhandeln Bokus
Maria Edsman, VD Bokusgruppen. Foto: Juliana Fälldin.

Den 23 februari är det start för Bokrean 2021 på Akademibokhandeln och alla andra bokhandlar. Mycket fokus läggs på färre kunder inne i butik vilket innebär mer avhämtning och ehandel.

Boktugg har tidigare berättat om planeringen inför Bokrean 2021 och hur de nya riktlinjerna påverkat. Men alla aktörer vars bokrea bygger på speciella reainköp har varit eniga om att det inte var möjligt att senarelägga Bokrean.


ANNONS


”Givet pandemin kommer fokus ligga på att säkerställa en trygg bokrea genom att erbjuda kunderna alternativa sätt att handla och genom att skapa en säker miljö i fysisk butik. Akademibokhandeln hoppas att bokrean även i år ska kunna sprida läsglädje”, skriver exempelvis Sveriges största bokhandelskedja.

Bokrean är en tradition som funnits under lång tid i Sverige. Under bokrean står litteraturen och boken i centrum och vanligtvis fylls bokhandlar av kunder som vill fynda böcker. Men i år får butikerna inte bli lika fyllda som vanligt.

– Det är positivt för boken och läsningen att vi kan genomföra bokrean trots läget och de försiktighetsåtgärder som krävs. Bokrean är bland de största händelserna under året för bokhandlarna och normalt sett en folkfest i butik. I år behöver vi ta nya vägar och säkerheten för medarbetare och kunder går först. Vi har hela tiden noggrant följt myndigheternas riktlinjer och kommer fortsätta att göra det. Föreskrifterna i pandemilagen ger oss tydliga ramar, och de håller vi oss inom oavsett om det är rea eller inte. Vi har goda erfarenheter från julhandeln och känner oss trygga med våra rutiner, säger Maria Edsman, VD på Bokhandelsgruppen, i ett pressmeddelande.

Förlänger reaperioden i butikerna

På kedjans ehandelsplats akademibokhandeln.se kan kunderna handla direkt eller via förhandsbokning. Nytt för i år, och som en direkt följd av pandemin, är att kunderna erbjuds att reservera böcker för enkel upphämtning i eller utanför butik. Lagret har dessutom omfördelats till e-handeln så långt som möjligt.

Utöver grundläggande riktlinjer kring maxantal, avstånd och hygien ser Akademibokhandeln också över ytan som bokrean exponeras på för att skapa ännu bättre förutsättningar för kunderna att hålla avstånd till varandra inne i butiken. Precis som tidigare står kundvärdar och entrévärdar redo. Dessutom förlängs öppettiderna och reasortimentet kommer att finnas tillgängligt i butik under en längre tidsperiod.

– Vi kommer att förlänga tiden som böckerna finns kvar i butikerna. Vi vill få till en lugnare takt för att undvika trängsel. Vi vill sprida läsglädje i alla våra kanaler, men vi vill göra det på ett ansvarsfullt sätt och utan att tumma på säkerheten, fortsätter Maria Edsman.

123-483 18 71

Uppdaterat 26 januari med förtydligande svar:

Ni förlänger reaperioden i butik, innebär det att butikerna ska städa undan rean senare eller fortsätter rean längre än 31 mars i år?
– Under normala förutsättningar hade vi haft rean framme till mitten av mars. Nu förbereder vi oss på att det blir längre än så, men i dagsläget kan vi inte säga ett exakt datum, säger Maria Edsman till Boktugg.

Förlängt öppethållande, gäller det även franchisebutiker och köpcentra eller vad?
– Alla butiker har förlängt öppethållande den 23 februari när rean drar igång. Därefter varierar det från butik till butik, det finns alltså inte en lösning för alla butiker.

Ni omfördelar lagret från butik till ehandel. Innebär det att ni skickar mindre volymer till butikerna än vad som planerats?
– Akademibokhandeln har inget centrallager utan omfördelning till ehandeln sker genom att viss volym som egentligen skulle skickas ut till Akademibokhandelns butiker istället styrs om till Bokus lager hos Förlagssystem, säger Maria Edsman.

Åtgärder för säker bokrea på Akademibokhandeln

  • Förlängda öppettider
  • Förlängd reaperiod i butik
  • Ser över exponeringsytor
  • Reservera böcker för upphämtning i och utanför butik
  • Förhandsbokning via internetbutik
  • Omfördelning av bokleveranser från butik till ehandel
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.