Årets bästa kriminalroman 2020 – här är de nominerade författarna

Årets bästa kriminalroman 2020 nominerade.
De fem författare som kan vinna pris för Årets bästa kriminalroman 2020: E.L. Dezmin, Tove Alsterdal (foto: Annika Marklund), Stina Jackson (foto: Stefan Tell), Kristina Ohlsson (foto: Anna-Lena Lundqvist) och Christina Wahldén (foto: Caroline Andersson).

Årets bästa svenska kriminalroman 2020 är skriven av en kvinna. Men vem av de fem nominerade som vinner får vi veta den 22 november. Svenska Deckarakademin presenterar även de fem nominerade till bästa översatta kriminalroman och debutroman.

Nu har Svenska Deckarakademin nominerat de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna för 2020. Samt fem debutanter till debutpriset.


ANNONS


Vilka av de femton som får årets gyllene kofotar offentliggörs vid Deckarakademins möte på Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna söndagen den 22 november kl. 14.00.

Inte mindre än 135 kriminalromaner – omkring hälften av utgivningen – anmäldes till Svenska Deckarakademins omröstning i år. Och för första gången sedan 1982, när priset började delas ut, är det enbart kvinnor som har nominerats.

Årets bästa svenska kriminalroman 2020 – de nominerade

Tove Alsterdal och Stina Jackson har båda vunnit ”Årets bästa svenska kriminalroman” förut: 2014 respektive 2018. Alsterdal och Ohlsson har dessutom varit nominerade tidigare.

Spännande är också att ett mindre förlag, DareMe Publishing, finns med bland de nominerade i år.

Årets bästa svenska kriminalroman-debut – de nominerade:

Bästa (till svenska) översatta kriminalroman 2020 – de nominerade

Även bland de översatta kriminalromanerna finns tidigare vinnare: Deon Meyer fick priset 2010 och Denise Mina 2011.

Svenska Deckarakademins båda B-grupper (svenska och översatta) kommer nu att läsa de böcker som nominerats till de båda ”stora priserna”. Därefter utser A- och B-grupperna de bästa kriminalromanerna vid sitt höstmöte i Eskilstuna. Vilken bok som får debutantpriset avgörs enbart av medlemmarna i svenska A-gruppen. 

123-483 18 71

Som tidigare meddelats kommer även vinnarna av Spårhunden, priset till årets bästa barn- och ungdomsdeckare, att offentliggöras den 22 november.

Spårhunden 2020 – bästa svenska barn- och ungdomsdeckare – de nominerade:

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.