Det är dags att börja ladda för NaNoWriMo – skriv en roman på 30 dagar

Skriva en roman på 30 dagar? Det är vad utmaningen National Novel Writing Month handlar om. Foto: iStock.

Årets National Novel Writing Month, förkortad till NaNoWriMo, är mindre än två veckor bort. Nu är det hög tid att börja planera och ladda för att skriva 50 000 ord på 30 dagar.

Jag har deltagit i NaNoWriMo en handfull gånger med varierande resultat. Hittills har jag inte gått i mål, vilket definieras genom att man skrivit 50 000 ord på en roman under november månad. NaNoWriMo pågår alltså mellan den 1 och 30 november. Som bäst tror jag det blev drygt 32 000 ord ett år men oftast betydligt mindre.


ANNONS


National Novel Writing Month är ett slags tävling som startade 1999 av Chris Baty, då med 21 deltagare. 2005 hade tävlingen växt till över 50 000 deltagare. Sedan starten för 20 år sedan har över 367 000 romaner skrivits under NaNoWriMo-månaderna.

Faktum är att de inbitna NaNoWriMo-entusiasterna redan har laddat för årets tävling ett tag. På hemsidan nanowrimo.org hittar vi en guide som börjar redan i mitten av september med att ta fram en idé till berättelsen, skapa karaktärer, skriva en outline/plot, bygga en värld, organisera livet för skrivande och just nu hitta och disponera sin tid.

Avsätt skrivtid i kalendern

Okej, men för oss som är ute i sista sekunden så kan vi väl i alla fall använda de sista tio dagarna fram till 1 november på ett bra sätt?

Det allra viktigaste är förstås att boka upp skrivtid under november månad. Hur många ord klarar du att skriva på en timme? Nu menar jag inte att varje ord ska vara perfekt och noga utvalt. NaNoWriMo handlar mer om att flödesskriva, skapa ett första utkast. Låta fantasin och inspirationen ta överhand.

Tips om du fastnar någonstans i ditt manus: Lägg in hakparenteser för saker som du ska komma tillbaka och göra senare eller kolla upp, exempelvis [tjejnamn] så att du kan skriva vidare istället för att stanna upp och fundera ut ett bra namn. Det kan även användas för att lägga in något som du inte har lust att göra just då, som [beskrivning-av-huset].

Men låt oss säga att du skriver ungefär 500 ord i timmen i normalt tempo. För att slutföra NaNoWriMo ska du skriva 50 000 ord på 30 dagar. Det motsvarar 1667 ord per dag. Om du skriver 500 ord i timmen behöver du hitta 100 timmar, vilket motsvarar 3 timmar och 20 minuter per dag. I snitt.

123-483 18 71

Hur fort man skriver är individuellt, en del klarar 1000 ord i timmen. Men mycket ligger i förberedelsen och ditt fokus under skrivtiden. Och att man kan vara ostörd. Ett bra tips är att förklara för resten av familjen att du tänker isolera dig stora delar av den kommande månaden och hoppas att de respekterar beslutet.

Ett annat gott råd är att börja i högre tempo, alltså att skriva mer i början av månaden eftersom det nästan är helt säkert att du kommer att drabbas av att en eller flera dagar landar på noll skrivna ord på grund av jobb och andra saker som hindrar dig från att avsätta tid till skrivandet.

Från en mening till en bok med snöflingemetoden

Så hur skapar man då en roman som går att skriva på en månad? Det finns en metod som kallas för snöflinge-metoden där man utgår ifrån att beskriva hela boken i en enda mening. Det skulle kunna vara: En hungrig drake äter upp en hel familj, men sonen överlever och bestämmer sig för att döda draken men i slutstriden skonar han drakens liv och de blir vänner.

I nästa steg går du sedan vidare och skriver ett helt stycke där du beskriver berättelsen ytterligare lite mer detaljerat. I steg 3 en hel sida eller kanske flera i ett synopsis. Därefter bryter du ner det hela i scener och arrangerar dem i kapitel. Fyller på med att beskriva dina huvudkaraktärers utseende och personlighet.

Eller så kastar du dig bara ut och låter berättelsen växa fram lite oplanerat genom att skriva en bra inledande scen och ha lite hum om hur det hela ska sluta. Det finns inget rätt eller fel när det gäller hur man skriver en roman.

På Boktuggs redaktion är vi också sugna på att prova NaNoWriMo. Det är ju bara det där med att boka upp tillräckligt med skrivtid. Och att välja vilken av alla bra romanidéer vi har som passar bäst för att skriva i så högt tempo som NaNoWriMo innebär. Vi återkommer med lägesrapporter om hur det faktiskt går.

Vill du ha mer tips om NaNoWriMo? Läs intervjun med Ingrid Elfberg som vi gjorde för två år sedan eller alla tipsen som vi sammanställde.

Hur lång är en roman på 50 000 ord?

En given fråga som dyker upp är förstås hur långt 50 000 ord är. Det motsvarar oftast runt 275 000 tecken (bokstäver och skiljetecken). Det är en relativt kort roman, normallängden på romaner ligger ofta mellan 70 000 och 80 000 ord. Upp mot 100 000 ord är inte heller ovanligt. Ungdomsromaner och inte minst kapitelböcker för barn är betydligt kortare.

En kortroman (på engelska novella) definieras som mellan 15 000 och 40 000 ord och är ett format som fått en viss renässans genom digitaliseringen. Några berömda kortromaner som du kanske hört talas om är En julsaga av Charles Dickens, Förvandlingen av Franz Kafka, Djurfarmen av George Orwell, Möss och människor av John Steinbeck samt Den gamle och havet av Ernest Hemingway.

Vad vill jag ha sagt med det? Jo, att satsa på en fokuserad berättelse som kanske inte ens behöver bli så lång som 50 000 ord i färdigt skick och låt sedan fantasin och skaparglädjen flöda. Ett annat sätt är förstås att utgå ifrån en klassisk berättelse och skriva den i ny form. Ungefär det som varit Disneys framgångsrecept. Hur skulle någon av bröderna Grimms eller HC Andersens sagor te sig i nutid eller framtid? När man låter karaktärerna få lite mer utrymme så att man lär känna dem på djupet?

Börja ladda nu. Första utmaningen blir väl att boka upp de där dryga tre timmarna varje dag i november …

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.