Ingen på LL-förlaget vill flytta med till Malmö

LL-förlaget flyttar till Malmö från Stockholm, efter ett regeringsbeslut. Men ingen i personalen vill flytta med. Foto: iStock.

När LL-förlaget flyttar från Stockholm till Malmö vill ingen av de fem anställda följa med, rapporterar Sveriges Radio.

Regeringen har beslutat att Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ska omlokaliseras och finnas i Malmö från och med den 1 januari 2020. Det innebär att även bokförlaget LL-förlaget ska flytta till Skåne. Endast redaktionen för den lättlästa tidningen ”8 sidor” blir kvar i Stockholm.

Alla de fem anställda som idag jobbar på förlaget har erbjudits att flytta med, men samtliga har tackat nej, enligt SR.


ANNONS


LL-förlaget har annonserat efter personal till Malmökontoret och fått gott om ansökningar.

– Det är en bransch där det är svårt att få jobb. Där det inte finns så många förlag baserade i Skåne heller. Sedan är det en annan sak om man har specialkompetens inom just lättläst. Det kanske är lite svårare, säger Andreas Palmaer, som jobbar halvtid på LL-förlaget som förlagsredaktör, till Sveriges Radio.

Han menar att det inte finns någon utbildning som är inriktad på lättläst och att det enda sättet att lära sig det är att jobba med det. Därför befarar han och andra på LL-förlaget inkörningsproblem. Stockholmspersonalen ska under det här året lära upp de nya i Malmö.

– I början kommer det troligen att bli en försämring. Det är inget man hymlar med. Vi kommer att träffa dem [de nya medarbetarna i Malmö] mycket framöver, under våren och hösten, säger han.

Även om det givetvis är trist för de medarbetare som drabbas av en flytt och att det utan tvekan alltid innebär ett kunskapstapp så framstår oron utifrån ett skånskt perspektiv som lite överdriven. Detta med tanke på att två av de främsta förlagen inom lättläst finns just i Skåne: Hegas i Helsingborg och Nypon förlag (ägs numera av Studentlitteratur). Båda de förlagen har betydligt större utgivning än LL-förlaget, även om de har större fokus på barnböcker.

Så det borde finnas en och annan förlagsmedarbetare som jobbat på dessa förlag – och dessutom många förlagsstudenter som praktiserat på förlag specialiserade på lättläst.

123-483 18 71

För bokbranschen i Malmö är det en positiv nyhet att ytterligare ett förlag flyttar dit – nyligen blev det klart att Kartago förlag flyttar sin redaktion till Malmö efter att ha köpts upp av Cobolt förlag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.