Storytel köper Ztory för att erbjuda digitala tidningar

Storytel köper Ztory. Tidningar och böcker i samma app framöver? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Digitala morgontidningar, kvällstidningar och magasin. Nu breddar Storytel utbudet genom förvärvet av Ztorylabs AB som ligger bakom tjänsten Ztory.
Häromdagen skrev vi om den amerikanska tjänsten Scribd som passerat 1 miljon abonnenter, de erbjuder förutom eböcker och ljudböcker även magasin och tidningar som kan läsas direkt i appen. Idag kom ”svaret” från den svenska streamingtjänsten för digitala böcker, i ett pressmeddelande meddelas att ”Den 31 januari 2019 har Storytel AB (publ) (”Storytel”), genom det operativa svenska helägda dotterbolaget Storytel Sweden AB förvärvat och tillträtt 100% av aktierna i Ztory.”

Ztory grundades 2013 av Nima Samimi, Staffan Svantesson, Daniel Malmqvist och Martin Samami och är en digital prenumerationstjänst för primärt tidningar och magasin men har även en bra användarupplevelse för digitala barnböcker. För 99 kronor i månaden kan kunder läsa obegränsat med innehåll i Ztory-appen.

– Jag har träffat Nima och Ztory-gänget till och från de senaste åren och vid varje möte imponerats av deras stora kunskap och passion för kundupplevelsen. Därför känns det helt naturligt att bredda vårt redan marknadsledande kunderbjudande med både färgglad läsning och nyhetspuls, som ett självklart komplement till ljudbokslyssnandet, säger Storytels VD Jonas Tellander i ett pressmeddelande.

Nuvarande VD för Ztory Daniel Malmqvist, kommer vara fortsatt anställd i Storytel-koncernen och driva Ztory i dess nya konstellation. Grundaren Nima Samimi och tidigare CTO Martin Samami kommer finnas tillgängliga genom konsultavtal, för att få en bra övergång och integrering med Storytel.

– Sedan Ztorys begynnelse har vi alltid inspirerats av Jonas och Storytels resa. Därför är det extra roligt att nu få bidra till Storytels position som det starkaste läs- och lyssningspaketet på marknaden. Samtidigt är det meningsfullt att öka exponeringen för god journalistik och bidra till att vända tidningsupplagornas negativa trend genom att tillgängliggöra e-tidningar och magasin till Storytels hundratusentals betalande prenumeranter, säger grundare av Ztory, Nima Samimi i samma pressmeddelande.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Det senaste reviderade räkenskapsåret omsatte Ztory 5,4 MSEK och gjorde ett resultat efter finansnetto om ca -3 MSEK. Huvudägarna består av grundare Nima Samimi, Daniel Malmqvist, Wingefors Venture AB och Almi Invest Norra Mellansverige AB och totalt finns det tretton säljare. Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman. Köpeskillingen kommer inte ha en väsentlig påverkan på koncernens finansiella ställning eller kassa och har erlagts kontant vid tillträde av aktierna, skriver Storytel.

Så vad innebär detta för andra konkurrenter? Ja, det innebär att Storytel breddar sig bortom böcker och blir en konkurrent till exempelvis Readly. Ersättningen till tidningsförlag som lägger upp sina tidningar i digitala tjänster är traditionellt betydligt lägre än för böcker men kompenseras då delvis av annonsintäkter som är beroende av räckvidd. Kort sagt en annan sorts affär än eböcker/ljudböcker. Hittills har det dock varit svårt att få ekonomi i de här tidningstjänsterna, vilket också syns på Ztorylabs siffror – de har gjort förluster på sammanlagt 13 Mkr åren 2014-2017, enligt allabolag.se (där man dock anger en högre omsättning på 9,9 Mkr 2017).

Di Digital berättade för exakt två år sedan idag att Ztory lagt sina planer om expansion utomlands på is. Då hade bolaget plockat in 15 Mkr i riskkapital, jämfört med konkurrenten Readly som tagit in 300 Mkr.

– Våra branschkollegor har fokuserat på att ta in pengar till expansion medan vi fokuserat på produkten. Att expandera på andra marknader än Sverige, det kostar väldigt mycket pengar, kommenterar Nima Samimi till Di Digital då.

Något som Storytel har bra koll på, alltså att det är dyrt med internationell expansion. Men kanske kan de öppna dörrarna utomlands för Ztory.

ANNONS: Prova Ztory gratis i 30 dagar >>

Frågan framåt blir givetvis ifall Storytelappen ska utvecklas för att även kunna läsa tidningar – och därigenom även bilderböcker. Det senare kan definitivt påverka tjänster som Kidsread som hittills haft en konkurrensfördel här.

En annan intressant twist är givetvis Bookbeats samarbete med Dagens Nyheter där DN-prenumeranter har fått rabatterat pris på Bookbeat. Nu kan Ztory-abonnenter visserligen inte läsa DN i tjänsten, men däremot kvällstidningen Expressen inklusive de lokala varianterna GT och Kvällsposten. Idag har Ztory drygt 1000 barnbokstitlar och 700 tidskrifter, enligt hemsidan.

Kul twist: Den som idag äger ztory.se kanske också hoppas på att få ett bra bud på domänen?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.