Årets mest kända debutant – Prinsessan Madeleine skriver barnbok

Prinsessan Madeleine debuterar som barnboksförfattare i juni 2019. Foto: Charles Lidbom

Barnboksdebutanter brukar vara okända. Men Bonnier Carlsen kan se fram emot Sveriges mest kända debutant i sommar där namnet på omslaget blir Madeleine Bernadotte som skrivit boken Stella och hemligheten.

När Prinsessan Madeleine barnboksdebuterar är det med ett tema som genom hennes arbete med World Childhood Foundation kommit att engagera henne starkt: barns rättigheter. Boken vill ge alla barn styrkan att stå upp för sig själva och kunskapen att det är viktigt att säga ifrån när något inte känns bra, skriver Hovet i ett pressmeddelande.

– Under flera år har vi längtat efter att vår bok, Stella och hemligheten, ska bli verklighet. Vi hoppas att boken kan bidra till samtal mellan barn och vuxna kring svåra frågor om gränsdragningar, barns rättigheter och hur man kan hantera dessa situationer, säger Prinsessan Madeleine i ett pressmeddelande.

Stella och hemligheten handlar om integritet, självkänsla och förtroenden och vänder sig till barn i lågstadieåldern och deras föräldrar. Den ges ut av Bonnier Carlsen i samarbete med World Childhood Foundation. Den släpps i början av juni 2019.

Boken är skriven i samarbete med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson. Prinsessan Madeleine och Karini Gustafson-Teixeira ligger bakom idén och grundberättelsen, och har tillsammans med Marie Oskarsson utvecklat historien om Stella. Illustratör är Stina Lövkvist.

Karini Gustafson-Teixeira samarbetar sedan många år med Prinsessan Madeleine och tillsammans har de bland annat tagit initiativ till World Childhood Foundations #EyesWideOpen-kampanj, vars mål är att öka medvetenheten om de barn som varje år faller offer för trafficking och sexuell exploatering. Marie Oskarsson är journalist och författare till över 25 böcker, främst för barn och unga. Hon skriver ofta om känslor och relationer för unga läsare. Stina Lövkvist är barnboksillustratör och arbetar med serier och animation. Hennes bilder är ofta myllrande, färgstarka och fantasirika.

Om detta är början på en ny karriär som barnboksförfattare framgår inte av pressmeddelandet. Men vi kan gissa att det är många bokhandlare som skulle älska att ha en prinsessa på signering i butiken lagom till skolavslutningen. Det vanliga rådet till debuterande författare gäller givetvis också – säg inte upp dig från ditt vanliga jobb.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.