BookBeat sänker månadsavgiften på sin ljudbokstjänst – lanserar familjekonto

Sofia Eriksson, marknadschef BookBeat. Foto: Andreas Carlfors

BookBeat sänker sitt månadspris till 149 kr för att sänka tröskeln för nya kunder och introducerar samtidigt familjekonto där varje familjemedlem kostar 49 kr. Vilken ljudbokstjänst som är billigast beror nu på hur du använder den.

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel, BookBeat och Nextory]

Idag den 1 juni sänker alltså streamingtjänsten BookBeat månadspriset för alla sina svenska ljudbokslyssnare till 149 kr (tidigare 169 kr) för ett obegränsat abonnemang som innehåller tiotusentals nyheter och klassiker på både svenska och engelska. I samband med prissänkningen lanseras även ett familjekonto som gör det möjligt att enkelt och flexibelt lägga till fyra extra familjemedlemmar på samma konto för 49 kr per styck.

– BookBeat drivs av nyfikenhet inför våra användare. Vi har lyssnat på deras önskemål och minskningen till 149 kr per månad tror vi kommer sänka tröskeln för många och på ett helår kommer det innebära en besparing på flera hundra kronor. Vi passar på att lansera det nu inför sommaren när de flesta börjar lyssna på böcker under de soliga semestermånaderna, säger Sofia Eriksson, marknads- och försäljningschef på BookBeat, i ett pressmeddelande.

Alla betalande användare på BookBeat kan nu enkelt lägga till nya profiler som får egna boklistor och rekommendationer för 49 kr per styck. Det gör det möjligt att lyssna samtidigt som sin partner eller sina barn.

– Ett av de vanligaste önskemålen från våra användare har varit att de vill kunna lyssna samtidigt som sitt barn eller sin partner men att det blir dyrt om alla behöver betala fullpris för varje användare. BookBeats familjekonto där betalande användare nu får 100 kr i rabatt på månadspriset när de lägger till nya familjemedlemmar löser detta och gör det enkelt att lägga till eller minska antalet profiler på ett konto till en rörlig kostnad, säger Sofia Eriksson.

Upplägget påminner om hur musiktjänsten Spotify gjorde när de introducerade familjeabonnemang. En användare betalade 99 kr/mån och kunde sedan kan lägga till fler familjemedlemmar för vardera 49 kr/mån. Men numera har Spotify sänkt priset så att upp till sex personer bosatta på en adress kan dela på ett familjeabonnemang för 149 kr/mån. Ett så lågt pris går knappast att räkna hem i bokbranschen.

Att priset justeras ner för alla konton med bara en lyssnare är en anpassning till hur ljudbokstjänster används och gör prissättningen på marknaden mer rättvis, menar BookBeat.

– BookBeats data visar att användare som lyssnar själv fått betala ett för högt pris för att kompensera innehållskostnaden som uppstår när flera delar på ett konto. Nu får de ett lägre pris samtidigt som familjer med många lyssnare får 100 kr i rabatt per extra användare. Det är en mer rättvis och en mer hållbar modell för hela marknaden, säger Niclas Sandin, VD på BookBeat.

BookBeats familjekonto är utformat på ett sätt som ska göra att förlag och författare får betalt för lyssning även när det läggs till fler familjemedlemmar, enligt företaget.

– BookBeat har sedan starten i samråd med användare och förlag utforskat olika lösningar för detta som är långsiktigt hållbara genom hela värdekedjan samtidigt som det löser ett verkligt kundproblem. Nu har vi hittat en rörlig modell där intäkterna ökar i takt med antal användare som fungerar för värdekedjan hela vägen till författarna och som vi är säkra på kommer att skapa fler nya lyssnare, säger Niclas Sandin.

Svenska eboks- och ljudbokstjänsters priser och villkor

Alla streamingtjänster har nu valt olika sätt att prissätta sina abonnemang. Så här ser det ut just nu (1 juni 2018). Med reservation för ändringar.

Nextory (119-199 kr/mån) har tre olika abonnemang:
Silver 119 kr/mån som har begränsat utbud genom att de allra senaste nyheterna inte finns med.
Guld 169 kr/mån med full tillgång till alla böcker, men begränsat till en användare.
Familj 199 kr/mån med full tillgång till alla titlar. Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt till samma abonnemang. Har både eböcker och ljudböcker.

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Bokus Play (89/169 kr/mån) har det billigaste abonnemanget för 89 kr/mån men då ingår bara en bok per månad. Deras Premium-abonnemang med obegränsad lyssning kostar 169 kr/mån. Bokus Play har dock inga eböcker i sin tjänst. 

Prova Bokus Play fritt i 40 dagar

BookBeat (149 kr/mån) är begränsat till en användare men man kan lägga till max fyra familjemedlemmar till samma konto för 49 kr/st.

Bookbeat prova gratis i 45 dagar

Storytel (169 kr/månad) är begränsat till en användare men det finns ett undantag som gör att man kan lyssna på barnböcker samtidigt som en förälder lyssnar på en vuxenbok. Har både eböcker och ljudböcker.

Storytel - prova fritt i 7 dagar

Marknadsledaren Storytel kör sitt race medan de övriga försöker hitta olika prismodeller för att konkurrera och locka till sig läsare/lyssnare som ännu inte börjat läsa och lyssna digitalt på böcker. Ur förlagens perspektiv så jobbar Storytel med revenue share (där förlagen får del av de totala intäkterna fördelade på allt som lyssnats/lästs) medan de övriga tre betalar förlagen enligt fast prislista per lyssnad bok.

För en aktuell utvärdering av de olika ljudbokstjänsterna, läs även vårt stora test där vi jämför Bookbeat, Nextory, Storytel och Bokus Play. Det uppdateras löpande.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.